Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Megjöttek az első képek a Titánról

2005.01.15. 10:08
Sikerrel járt az emberiség első űrmissziója a Szaturnusz viharos holdja, a Titán felderítésére. Az európai Huygens űrszonda áthatolt a hold átlátszatlan légkörén miközben tudományos adatokat gyűjtött. Az első fekete-fehér képeket és konkrét eredményeket pénteken este fogadta a földi irányítóközpont. A hét éves előkészítés után begyűjtött adatok értékét a következő napokban és hetekben lehet megítélni.
"A nap jól kezdődött, de a délután még jobban sikerült. Sikerrel jártunk" - jelentette be Jean-Jacques Dordain, az európai űrügynökség (ESA) igazgatója pénteken 17 óra 20 perckor a szervezet darmstadi központjában. A Huygens európai űrszonda összesen négy órán keresztül továbbított adatokat, mivel a Titánra szállás után a vártnál jóval tovább, több mint két órán keresztül aktív maradt.
Jégtömbök a Titán felszínén
Jégtömbök a Titán felszínén

A 343 kilogrammos leszállóegység előre jóformán megjósolhatatlan feltételek közepette, európai idő szerint 12:47-kor érte el a Titán felszínét, jelentette be Darmstadtban Michael Khan, az ESA missziófelelőse. A leszállóegység az állóképeken túl hangfelvételt is továbbított a Titán felszínéről, illetve részletes adatokat a légkör összetételéről és a klímáról. A svájci sda hírügynökség jelentése szerint kereken 500 megabájtnyi információt sikerült feltölteni a Cassini anyaszondára.

Bedöglött csatorna

A Huygens landolása brilliáns csúcspontja az űrkutatás történetének, jelentette ki Edelgard Bulmahn német kutatási miniszter. A szondát a landolási manőver során óránként 20 ezer kilométeresről 20 kilométeres sebességre kellett fékezni. Mivel a Titán atmoszférája átlátszatlan, az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, hogy milyen is pontosan a felszín, szilárd talajt ér vagy folyékony gázokba merül a szonda. Az ESA irányítóközpontjában jelen lévő kutatók és vendégek első kézből tudhatták meg, hogy mind a hat tervezett kísérletet sikerült végrehajtani, most pedig az adatok kiértékelése következik. Adódott viszont egy műszaki probléma, a két átviteli csatorna egyike nem volt képes adatokat továbbítani. Az ESA szerint ez a képek egy részén túl csupán az egyik kísérletet érinti.

Partvidékre vezető árkok a Titánon tizenhat kilométer magasból
Titán: partvidékre vezető árkok 16 km magasból

A Cassini tovább dolgozik

Miután a Huygenssel 130 perc után megszakadt az összeköttetés, a Cassini a Földre továbbította az adatokat. A mintegy 1,2 milliárd kilométeres távolságot a rádióhullámok 67 perc alatt teszik meg. A földi állomások 16:14-kor kezdték meg az adatok fogadását. A kezdeti statikus átvitelt egy órával később váltották fel a Huygens felbecsülhetetlen értékű mérési eredményei. A Cassini több hullámban küldi a gázkromatográf, az aeroszol-csapda, a Doppler szélvizsgálat és a többi fedélzeti műszer által rögzített adatokat.

A mintegy 5150 kilométeres átmérőjű Titánt 350 évvel ezelőtt fedezte fel Cristian Huygens holland csillagász. A tiszteletére elnevezett szondát 1997 októberében a NASA CAssini szondájával közösen lőtték fel. A két űreszköz hét évvel később, 2004 karácsonyán vált szét. A Huygens feladata a Titán vizsgálatával befejeződött. A kisteherautó méretű és tömegű Cassini, amely több mint 2 milliárd eurós árával háromszor többe került a Huygensnél, Szaturnusz körüli pályán marad, és még legalább 4,5 éven keresztül részletes méréseket végez.