Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Az idegenek sosem találnak meg minket

2004.08.10. 11:30
A SETI közösségi űrlénykutató program elemzői szerint az intelligens idegenek a jövőben hiába próbálják majd felvenni a kapcsolatot a Földdel. Egyre kevesebb jelet kapnak bolygónkról, így a Föld hamarosan eltűnik előlük.
A Harvard Egyetemen, pénteken tartott SETI-konferencián Frank Drake kutató elmondta, a Föld azért fog "eltűnni" az idegenek elől, mert a televíziós sugárzás technológiai fejlődésével egyre kevesebb rádiójelet küldünk az űrbe, és a földönkívüliek nem tudnak beazonosítani bennünket, írja a New Scientist.

A SETI program az űrből érkező rádiójelekre koncentrál, közeli bolygókon élő intelligens idegenek jeleit szeretné azonosítani. Drake szerint a rádiójelek nem csak az űrlények beazonosításában fontosak, hanem az emberek létezését illetően is ezek számítanak a "legerősebb jelnek".

Túl kevés a kibocsátott rádiójel

Mindez a televíziónak köszönhető, ugyanis a hagyományos televíziós antennák mindegyike egy megawatt jelet bocsát az űrbe, amelyek a mi naprendszerünktől akár ötven fényévnyire is érzékelhetőek.

Mára azonban egyre több a kábeltelevízió, amelyek esetében a rádiós frekvenciák kihasználatlanok. A műholdas sugárzás sem elég jó, a műholdak csatornánként mindössze húsz watt jelet bocsátanak ki, ráadásul a hullámokat célzottan a földfelszínre irányítva.

Nagy teljesítményű lézer lehet a megoldás

Drake felfedezése az űrlénykeresési technikák szempontjából nagy jelentőséggel bírhat, ugyanis alátámasztja az ufókutatók elgondolását, akik szerint a rádiós jelek mellett lézerfénnyel is jelezni kell a földiek létezését. Ráadásul katonai kutatások során olyan nagy erejű lézertechnológiákat fejlesztettek ki, amelyek segítségével a csillagközi távolságokat is át lehet hidalni, és a lézerjelzés hatásosabbnak bizonyulhat a rádióhullámnál.