Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Irán pályára állította első műholdját

2009.02.03. 09:08
Irán Föld körüli pályára állította első saját gyártású műholdját - jelentette kedden az iráni állami televízió. Az Omid (Remény) nevű műholdat a szintén iráni fejlesztésű Szafir-2 hordozórakétával bocsátották fel az űrbe hétfő este. Az eseményt az iráni iszlám forradalom 30. évfordulójához időzítették.

Irán sikeresen pályára állította első műholdját. Az ország állami tévéjében bemutatott képeken egy mozgatható indítóállomásra szerelt, a Sahab-3 típusú, iráni közlés szerint több mint kétezer kilométer hatótávolságú ballisztikus rakétához hasonló szerkezet volt látható. A Szafir-2 állítólag a Földtől 250-500 kilométeres távolságra képes eljuttatni szatellitet.

Az Omid 24 óra alatt tizenötször képes megkerülni a Földet. A földi állomás körönként kétszer ellenőrzi a űreszközt, amely kutató- és távközlési feladatokat lát majd el, mielőtt a tervek szerint egy-három hónap múlva visszatérne a Földre. Iránnak már keringett műholdja az űrben, de az orosz gyártmányú volt, és orosz rakéta is állította pályára még 2005-ben.

Teherán egy éve jelentette be, hogy felbocsátotta első hordozórakétáját, a Kavosgar-1-et, amely 200 kilométeres magasságba képes eljutni. Augusztusban közölték, hogy sikeres volt egy másik rakéta, a Szafir-2 elindítása, s november végén adtak hírt a következő űrrakéta, a Kavosgar-2 sikeres fellövéséről. Külföldi megfigyelők kétkedve fogadták már az első iráni bejelentést is. Franciaországban például közölték, úgy tűnt, a bemutatott rakéta hajtóműve a Sahab-3-ról származik, márpedig az nem képes a sűrű légkörön túl hatolni.

Az a nagy hatótávolságú ballisztikus technika, amellyel műholdakat lehet Föld körüli pályára állítani, alkalmas robbanófejjel felszerelt rakéták kilövésére is, de Irán állítja, nincsenek ilyen irányú tervei. Az iszlám köztársaságot ENSZ-szankciók sújtják, mert az Egyesült Államok és más nyugati hatalmak gyanúja szerint Teherán atomfegyver előállításán mesterkedik. Irán váltig tagadja ezt, azt állítja, atomprogramja teljesen békés célú, kizárólag az energiatermelést szolgálja.