Nem félek a fekete lyukaktól

2007.10.01. 17:00
Elsöprő fölénnyel nyerte szavazásunkat Ede, a csótány, akit három nap múlva kilövünk a világűrbe. A rovar nem fél a fekete lyukaktól, és nem érti a szóvicceket, mert buta.

A 2235 szavazatból 825-öt kapott Ede, a csótány, miközben a második helyezett Johnny, a bengáli botsáska és Lajos, a szumátrai orrszarvúbogár csak 230-at. Roccónak, a kéregutánzó levélsáskának 188 kattintással kellett beérnie, azt viszont senki sem szeretné, ha az emberiségből először egy gördülő szarkupacot látna meg valamelyik idegen civilizáció: Lance, az álarcos – ganajtúró dzsigoló – rózsabogár csak 89 szavazatot kapott. A bajnokkal beszélgettünk arról, hogy mit vár az utazástól, és hogy miként látja saját jövőjét.

Klikk!

Az emberiség döntött: elsöprő többséggel arra szavaztak olvasóink, hogy önt lőjük ki a világűrbe.

Bevallom, magam sem számítottam ekkora sikerre.

Mire véli az eredményt?

A válasz egyszerű: egy atomtámadást is túlélnék, ötször kell rám taposni, hogy megdögöljek, jóval az emberiség előtt itt voltam már, és itt leszek önök után is. Nincs életrevalóbb fickó nálam az egész galaxisban.

Ön szerint új utakat nyit az űrkutatásban, hogy mostantól rovarok is részt vehetnek benne?

Nézze, a fajok közti kommunikáció végre beindul, és ez jó. Itt senki sem csúfolódik, nem mondják, hogy gülüszemű gyagyapók, és elfogadják, hogy néha megeszem a saját ürülékem. A családom büszke rám, mással nem tudok foglalkozni.

Hallottuk, hogy elkezdett blogolni!

Igen, imádom az önkifejezésnek ezt a formáját. A kilövésemig minden nap többször is írok majd valamit az Edét az űrbe-blogba, csodálatos élmény, csupa remek ember, komoly inspiráció.

Nehéz volt a felkészülés?

A legmegerőltetőbb az volt, amikor beleraktak a centrifugába. A biztonsági öv majdnem agyonnyomott, és különben sem volt jó rám, amikor meg kiszabadultam, össze-vissza vertem magamat abban az óriási kabinban.

Ha jól tudom, nem lesz szkafandere.

Azt mondták, nem kell. Nevetve mondták.

Ha jól látom, egy óriási tűvel van átszúrva.

Ugye (felhúzza a szemöldökét)? Először én is azt hittem, aztán kiderült, hogy ez egy szék, amire a kilövés közben felmerülő erőhatások miatt lesz szükség. Hogy ne mozduljak el a 10-15G-s gyorsulás közben az egyensúlyi helyzetből.

Hogyan vették rá erre az utazásra?

Valójában nem is annyira rávettek, mint inkább ide hoztak. Hol vagyunk különben?

A kiképzőközpontban. Önt rövidesen kilövik az űrbe, hogy fénysebességgel elhagyja a galaxist.

Nahát (nevet)! Ez igazán nagy kaland lesz, nemde? A galaxis elhagyásáról nekem nem beszéltek, de azt elmondták a mérnökök, hogy az űrhajózás történetében elsőként belülről is megtekinthetek egy fekete lyukat.

Nem fél ettől a tapasztalattól?

Nézze (elhúzza a száját), annyi eszem sincs, hogy kikerüljek egy ablakot, ha látom, hogy nem tudok átmenni rajta, nem gondolja, hogy a fekete lyukak, vagy a szingularitás miatt fogok aggódni?!

Nem fél attól, hogy bug kerül a rendszerbe?

???

Nem fél attól, hogy gyermekei lárván fognak felnőni?

???

Kedveli Humphrey Bogart?

???

Mi volt eddigi élete legnagyobb kalandja?

Ez nagyon régen volt, már alig emlékszem, talán a nyáron. Vidáman ettem az ürülékemet, amikor elfogyott. Alig tudtam feldolgozni.

Tud viccet bogarakról?

Persze: két bogár ül a fán. Miért nem fociznak? Mert cserebogarak.

Mit üzen az emberiségnek?

Igazán megtisztelő, hogy egy bogarat küldenek elsőként a galaxis határához, hogy én lehetek az első szkafander nélküli pilóta, az első, aki belülről láthat egy fekete lyukat. Remélem minden a tervek szerint alakul, és még az évtized vége előtt áthaladok a szondával a Napon.  • Tippek
  • Árfolyam