Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Sikertelen volt az iráni műhold felbocsátására?

2008.08.20. 08:30
Az amerikai hírszerzés szerint a teheráni állításokkal ellentétben Iránnak nem sikerült saját gyártmányú hordozórakétával Föld körüli pályára állítania egy kísérleti műholdat, mert a szállítóeszköz nem sokkal a felbocsátás után meghibásodott.

Az indítási kísérlet kudarcot vallott - közölte az amerikai hírszerzés egyik névtelenül nyilatkozó tisztviselője, aki szerint a hordozórakéta nem sokkal a felbocsátás után meghibásodott, és semmiképpen se érte el a kívánt célt. Mint fogalmazott, a kísérletet "drámai fiaskónak" lehetne nevezni.

A sikertelen felbocsátás arról tanúskodik, hogy az állítólagos iráni űrprogram a legjobb esetben is még csak gyerekcipőben jár, vagyis nagy utat kell még megtenniük - mondta.

Az amerikai védelmi tárca egyik illetékese hasonlóképpen sikertelennek minősítette az iráni rakétakísérletet. Reza Tagizadez, a teheráni űrkutatási hivatal vezetője azt állította, hogy Iránnak vasárnap első ízben saját gyártmányú hordozórakétával Föld körüli pályára állított egy kísérleti műholdat. A védelmi minisztérium tájékoztatója szerint az éjszakai felbocsátást megtekintette Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök is, a kísérletről készült felvételt pedig be is mutatták az iráni tévében.

Teheráni tájékoztatás szerint az iráni hordozórakéta 22 méter hosszú, 1,25 méter átmérőjű volt és 26 tonnát nyomot.