Benedek
-4 °C
5 °C

Repedés miatt csökken a nyomás az űrállomáson

2004.01.12. 11:20
Egy belső ablakszigetelésen keletkezett repedés okozta a napok óta tapasztalt minimális légnyomáscsökkenést a Nemzetközi Űrállomáson, közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) moszkvai képviselője.
A hibás szigetelés a több ország összefogásával épített űrállomás amerikai - Destiny nevű - moduljában található, helyét az állomáson tartózkodó két amerikai űrhajós állapította meg. Az orosz repülésirányító központ illetékese szerint a szivárgás helyét úgy sikerült behatárolni, hogy a modulokat egymástól teljesen elszigetelték, és külön-külön átvizsgálták.

Nem veszélyes

Az űrhajósok jelenleg dolgoznak azon, hogy a repedést betömjék. Amennyiben a helyben rendelkezésre álló eszközökkel nem járnak sikerrel, a hónap végén a Progressz orosz teherűrhajó visz majd tömítőanyagot az űrállomásra.

A csekély mértékű légnyomáscsökkenést az év eleje óta tapasztalták az űrállomáson, Mind orosz, mind amerikai részről hangsúlyozták, hogy a csökkenés mértéke az ott tartózkodók életére vagy egészségére nem jelent semmilyen veszélyt.

Az űrállomás fedélzetén vasárnap 730 higanymilliméter volt a légnyomás, ami normálisnak mondható (a normálisnak tartott érték 610-800 milliméter).