Géza
-11 °C
-4 °C

Megszűnt a szivárgás az űrállomáson

2004.01.14. 13:14
Három hetes csökkenés után stabilizálódott a légnyomás a Nemzetközi Űrállomáson (International Space Station, ISS), jelentették be kedden az amerikai és az orosz űrhivatal illetékesei.
Az állomáson december 22. óta csökkent lassan a nyomás, a személyzet hétfőn fedezte fel a szivárgás okát: egy rést egy ablak tömítésében. A hibás szigetelés a több ország összefogásával épített űrállomás amerikai - Destiny nevű - moduljában volt.

Az orosz repülésirányító központ illetékese szerint a szivárgás helyét úgy sikerült behatárolni, hogy a modulokat egymástól teljesen elszigetelték, és külön-külön átvizsgálták.

Jim Newman, a NASA egyik igazgatója közölte: 90-95 százalék az esélye, hogy ez a szigetelés okozta a szivárgást, és folyamatosan szemmel tartják a helyzetet. A jelentések szerint a légnyomás keddre valamennyivel emelkedett.

Elszigetelik

A személyzet ennek ellenére hétvégén elszigeteli a modulokat, és visszavonul a kiszolgálóegységbe, hogy innen kövessék figyelemmel a légnyomás változásait.

Korábban mind orosz, mind amerikai részről hangsúlyozták, hogy a légnyomáscsökkenés mértéke az ott tartózkodó két űrhajós, Michael Foale és Alekszander Kaleri életére vagy egészségére nem jelentett semmilyen veszélyt.

Az új tömítést a következő, január 29-én induló Progressz teherűrhajó viszi fel az űrállomásra. A repedés oka egyelőre ismeretlen, azt a földi szakértők állapítják majd meg.