Gusztáv
-4 °C
1 °C

Levált a szemetes az ISS-ről

2004.01.28. 13:54
A nemzetközi űrállomásról (ISS) szerdán lekapcsolódott egy szeméttel megrakott teherűrhajó. A művelet automatikusan ment végbe. A feleslegessé vált űreszköz szerda délután Új-Zéland mellett zuhan a Csendes-óceánba, közölte a Moszkva melletti Koroljovban működő orosz irányítóközpont.
Az ISS nyolcadik állandó legénysége az utóbbi napokat azzal töltötte, hogy felkészült a felszerelésüket szállító új teherűrhajó fogadására. Michael Foale és Alexander Kaleri az elmúlt hét nagy részét a szemet átrakodásának szentelte.

A feleslegessé vált Progressz M-48 teherűrhajóba áthordták a kidobásra ítélt felszerelést, majd az egység szerdán automatikusan levált az űrállomásról. A Progressz-48 európai idő szerint szerda késő délután lép be a légkör sűrűbb rétegeibe. A szeméttel megrakott űrhajó nagy része a zuhanás során elég.

Új-Zéland felett

A szállítóeszköz maradványai az új-zélandi Wellingtontól 3000 kilométerre keletre zuhannak a Csendes-óceánba, jelentette az Interfax hírügynökség.

Csütörtökön lövik fel a Progressz-M1-11 teherhajót a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból. Fedélzetén a 2,5 tonna hasznos szállítmánnyal szombaton kapcsolódik majd az ISS-hez.

Jönnek a babák

A felküldendő felszerelés közé tartozik egyebek mellett két emberi testet formázó, műszerekkel teletömött próbababa. Ezek segítségével a kutatók a kozmikus háttérsugárzás emberi szervekre gyakorolt hatását kívánják tanulmányozni.

A babák egy közel 7 millió eurós közös európai-orosz kutatási program részét képezik. A Matrijoska-program nevét a hagyományos orosz baba ihlette.