Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Őrizetlenül marad a Nemzetközi Űrállomás

2004.02.26. 11:50
A Nemzetközi Űrállomás (ISS) két jelenlegi lakója jelentős kockázatot vállal azzal, hogy a csütörtöki hatórás űrséta ideje alatt őrizetlenül hagyja a bázist. A NASA szerint elkerülhetetlen a hosszas űrtartózkodás, jelentette az AP hírügynökség.
Az amerikai űrhivatal több hónapig mérlegelte az esetleges nyomásingadozásból, tűzből, áramkimaradásból vagy az irányítás elvesztéséből adódó kockázatokat, mielőtt úgy döntöttek, hogy mindkét űrhajós egyszerre elhagyhatja a bázist.

Orosz érdekek

Az űrséta elsősorban orosz érdekeket szolgál: az űrállomás mindkét lakója, Michael Foale, brit-amerikai parancsnok és Alekszander Kaleri is orosz szkafanderben lép az űrbe, hogy tudományos vizsgálatokat végezzen az állomás orosz oldalán. Az űrhajósok - az egyébként az orosz űrhivatal által megrendelt - kísérletekből származó megfigyeléseket az oroszországi földi irányításnak jelentik.

Mike Suffredini, a NASA űrállomásért felelős igazgatója szerint a feltételek kevéssé lehetnének kedvezőbbek, mint jelenleg. Mind Foale, mind Kaleri gyakorlottak az űrsétában, a rádiókapcsolat megfelelő és a sugárzási szint alacsony, fogalmazott. Suffredini szerint nehezen lehet meghatározni a kockázat nagyságát, azonban úgy véli, jobb az űrsétát a mostani időpontra időzíteni, amikor a munka könnyebb és minden tényező a siker felé mutat, mint hogy később esetleg kevésbé gyakorlott űrhajósoknak kelljen elhagyni az állomást egy váratlan vészhelyzetben.

Foale és Kaleri már szerdán megkezdte az állomás felkészítését, légmentesen lezárták a kamrák között az ajtókat és a rendszer bizonyos részeit lekapcsolták. Most először marad üresen az állomás, ugyanis tavaly tavaszig három lakó közül egy folyamatosan a bázison maradt az űrséták alkalmával és felügyelte a rendszert, valamint a másik két űrhajós külső munkáját.

Matrjoska babákkal kutatnak

A Columbia februári tragédiája szerepet játszott abban, hogy a legénységet két főre redukálták, a baleset miatt ugyanis nem repülhetnek az amerikai űrsiklók 2005 tavaszáig. Ennek ellenére az űrsétával nem akartak várni egy évet, amikor újra háromfős lesz a legénység, ezért az orosz űrügynökség szorgalmazására a NASA beleegyezett abba, hogy a legénység mindkét tagja elhagyja a bázist.

Foale és Kaleri, akik eddig hathónapos küldetésükből kettőt teljesítettek, az űrséta során magukhoz veszik azokat az eszközöket, amelyek tudományos célokra használt mintákat gyűjtenek, és újakat tesznek a helyükre. Az új mérőedényeket matrjoskának neveztek el a szétszedhető tradicionális orosz játékbaba után.

A matrjoskának nevezett közel embernagyságú eszközöket az emberi szövethez hasonló anyagból készítették és olyan szenzorokat helyeztek el rajta, amely méri, hogy a sugárzás milyen hatással van a belső szervekre. A tudósok a babákkal azt szeretnék megvizsgálni, hogy milyen mértékű napsugárzás éri az űrben tartózkodó legénységet.