Márk
13 °C
28 °C

Félbeszakadt az ISS körüli űrséta

2004.02.27. 10:54
A Nemzetközi Űrállomás két kozmonautája szkafander-meghibásodás miatt kénytelen volt félbeszakítani űrsétáját péntek hajnalban. A megszokottnál amúgy is kockázatosabb volt a nyílt űri munka, ugyanis az űrállomás üresen maradt, így baj esetén senki nem tudott volna segíteni a kint tartózkodó űrhajósoknak.
Az orosz Alekszandr Kaleri és az amerikai Michael Foale magyar idő szerint csütörtök este negyed tizenegykor lépett ki a nyílt világűrbe. Az elvégzendő munka időtartamát öt és fél órára becsülték, ám három óra 55 perc elteltével mindkettőjüknek vissza kellett térnie az űrállomásra, mert elromlott a Kaleri űrruhájának hőmérsékletét és páratartalmát szabályozó berendezés. A szkafander felmelegedett, és a páraréteg bevonta a sisak belső felületét is.

A két űrhajósnak a feladatok több mint felét sikerült így is elvégezniük: a Zvezda modulra felszereltek egy sugárzásmérő műszert, lecseréltek néhány, orosz és japán kísérletekhez használt panelt, megtisztították a rádióamatőr antennát. Nem sikerült viszont felszerelni azt lézeres távirányítási berendezést, amely az Európai Űrügynökség teherhajójának fogadásához lenne szükséges.

Egy éve nem voltak kint

A Columbia amerikai űrrepülőgép 2003. februári katasztrófája óta ez az első alkalom, hogy az űrállomás lakói űrsétát tettek. Az viszont még soha nem fordult el az űrállomás életében, hogy üresen maradt volna. Az űrállomásnak általában három lakója van, ezt a rendet borította fel a Kolumbia tragédiája, illetve annak nyomán az amerikai űrsiklórajra kimondott repülési tilalom.

A három űrhajós közül általában a parancsnok a fedélzeten maradt és ő figyelte a nyílt űrben dolgozó kollégáit. Az amerikai űrkutatási központ (NASA) korábban nem is akart engedélyt az űrsétára, biztonsági megfontolások miatt.

Foale és Kaleri tavaly októberben érkezett az űrállomásra, és a tervek szerint április elején tér vissza a Földre. A hátralévő időben már nem terveznek újabb űrsétát.