Ágnes
-1 °C
2 °C

Elromlott az űrállomás egyik giroszkópja

2004.04.23. 12:48
Meghibásodott csütörtökön a Nemzetközi Űrállomás (ISS) stabilitását és helyzetváltoztatását biztosító négy műszer egyike, a műszaki hiba csupán órákkal az után következett be, hogy az űrállomásra megérkezett az új személyzet.
Meghibásodott csütörtökön a Nemzetközi Űrállomás (ISS) stabilitását és helyzetváltoztatását biztosító négy műszer egyike, és az úgynevezett giroszkópokból jelenleg csak kettő működik, de ez elegendő a szóban forgó feladat ellátáshoz.

A műszaki hiba csupán órákkal az után következett be, hogy az űrállomásra megérkezett az új személyzet, az orosz Gennagyij Padalka, az amerikai Michael Fincke és a - csak tíz napig maradó - holland André Kuipers.

Csak űrsétával javítható

Az állomáson összesen négy giroszkóp található, de ezek egyike már két évvel ezelőtt elromlott, és javítását a Columbia űrrepülő tragédiáját követő űrprogram-módosulás megakadályozta. Kettő mindazonáltal elegendő a biztonságos működéshez, és tartalékképpen az űrállomás még mindig rendelkezik segédhajtóművekkel is.

A 280 kilogrammos, 120 centiméter magas műszerek lelke egy, a tengelye körül percenként 6600 fordulatot megtevő korong, amely mintegy iránytűként működik, de szükség esetén el is tudja mozdítani az űrállomást.

Ezek a műszerek biztosítják egyebek mellett, hogy az állomás napelemei mindig megfelelő mennyiségű fényt kapjanak, illetve módosítják az állomás helyzetét az azon kívüli munkálatok segítéséhez is.

Az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) illetékese, Mike Suffredini közlése szerint a javítás valószínűleg csak űrsétával valósítható meg. Ráadásul olyan sétáról van szó, amelynél mindkét űrhajósra szükség van. Eddig csak egyszer - idén februárban - fordult elő, hogy mindkét űrhajós elhagyta az állomást, és azon ideiglenesen senki nem maradt.