Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Elromlott az űrállomás oxigéngenerátora

2004.09.10. 16:03
Meghibásodott a Nemzetközi Űrállomás fő oxigéngenerátora, az űrhajósoknak ezért a hétvégén egy éppen ott tartózkodó teherhajó oxigénkészletét kell megcsapolniuk.
Felmondta a szolgálatot a Nemzetközi Űrállomás orosz gyártmányú fő oxigéngenerátora, mellyel már korábban is többször voltak problémák. A korábbi meghibásodásokat legtöbbször levegőbuborékok okozták, de ezúttal valószínűleg egy vezeték tömődött el. Az állomás jelenlegi parancsnoka, az orosz Gennagyij Padalka szerint el tudják majd hárítani a dugulást, és újra munkára tudják majd fogni a szerkezetet.

Nem volt gáz

A NASA közölte: az asztronautáknak számos tartalék víz- és levegőellátó rendszer áll rendelkezésére, ezért nincsenek közvetlen életveszélyben. Padalka már előkészítette az állomás tartalék oxigéngenerátorát is, hogy be lehessen kapcsolni, ha szükséges. Szombaton a két űrhajós, Padalka és az amerikai Edward Mike Fincke az éppen ott tartózkodó teherhajón tárolt oxigént is át fogja szivattyúzni az állomásra.

A teherhajó oxigénjén kívül az űrállomáson még több mint egy hónapra elegendő oxigén van. A következő orosz teherszállító, melyet év végén indítanak, további készleteket szállít majd az űrhajósoknak.

Az űrállomás ellátása nehezebb, amióta a NASA űrrepülőflottája nem szállhat fel a 19 hónapja történt Columbia-katasztrófa óta. Padalka és Fincke hathónapos küldetése a végéhez közeledik, őket szintén egy amerikai-orosz páros váltja majd fel október közepén.