Natália
1 °C
7 °C

Elromlott az űrállomás oxigéngenerátora

2004.09.10. 16:03
Meghibásodott a Nemzetközi Űrállomás fő oxigéngenerátora, az űrhajósoknak ezért a hétvégén egy éppen ott tartózkodó teherhajó oxigénkészletét kell megcsapolniuk.
Felmondta a szolgálatot a Nemzetközi Űrállomás orosz gyártmányú fő oxigéngenerátora, mellyel már korábban is többször voltak problémák. A korábbi meghibásodásokat legtöbbször levegőbuborékok okozták, de ezúttal valószínűleg egy vezeték tömődött el. Az állomás jelenlegi parancsnoka, az orosz Gennagyij Padalka szerint el tudják majd hárítani a dugulást, és újra munkára tudják majd fogni a szerkezetet.

Nem volt gáz

A NASA közölte: az asztronautáknak számos tartalék víz- és levegőellátó rendszer áll rendelkezésére, ezért nincsenek közvetlen életveszélyben. Padalka már előkészítette az állomás tartalék oxigéngenerátorát is, hogy be lehessen kapcsolni, ha szükséges. Szombaton a két űrhajós, Padalka és az amerikai Edward Mike Fincke az éppen ott tartózkodó teherhajón tárolt oxigént is át fogja szivattyúzni az állomásra.

A teherhajó oxigénjén kívül az űrállomáson még több mint egy hónapra elegendő oxigén van. A következő orosz teherszállító, melyet év végén indítanak, további készleteket szállít majd az űrhajósoknak.

Az űrállomás ellátása nehezebb, amióta a NASA űrrepülőflottája nem szállhat fel a 19 hónapja történt Columbia-katasztrófa óta. Padalka és Fincke hathónapos küldetése a végéhez közeledik, őket szintén egy amerikai-orosz páros váltja majd fel október közepén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?