Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra leállt az űrállomás oxigéngenerátora

2004.09.21. 13:05
A Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó asztronauták ismét működő oxigéngenerátor nélkül maradtak, a hétvégén ugyanis a pótalkatrész is meghibásodott.
Újra leállt a Nemzetközi Űrállomás oxigéntermelő rendszere. Az űrhajósok - az orosz Gennagyij Padalka és az amerikai Edward Mike Fincke - az orosz gyártmányú Elektron generátorral szeptember nyolcadika óta küzdenek, amikor a rendszer leállította magát, azóta is ismeretlen okból. Az Elektron a szennyvizet alakítja át oxigénné és hidrogénné.

Az oxigéngenerátorral már korábban is többször voltak problémák. A korábbi meghibásodásokat legtöbbször levegőbuborékok okozták, de ezúttal valószínűleg egy vezeték tömődött el. Pénteken Padalka újraindította a rendszert egy tartalék alkatrész beszerelése után, azonban másnap ennek is leállt a főpumpája.

Oxigéntermelő gyertyák

A NASA közölte: az asztronautáknak számos tartalék víz- és levegőellátó rendszer áll rendelkezésére, ezért nincsenek közvetlen életveszélyben. Az állomáson tartalék oxigéntartályok is vannak, és van oxigén az állomáson dokkoló Progressz teherűrhajón is. Végső esetben be tudják gyújtani azokat a kémiai elven működő "gyertyákat" is, melyek oxigént termelnek égés közben.

Ezek a készletek még 140 napra elegendőek, ez három hónappal több idő, mint amennyit a személyzetnek még a fedélzeten kell töltenie. Az űrhajósok október végén térnek vissza a Földre egy Szojuzzal. A problémák miatt van némi esélye, hogy a NASA és az orosz űrhivatal nem küld föl újabb személyzetet az októberben esedékes váltáskor.