Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Újra leállt az űrállomás oxigéngenerátora

2004.09.21. 13:05
A Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó asztronauták ismét működő oxigéngenerátor nélkül maradtak, a hétvégén ugyanis a pótalkatrész is meghibásodott.
Újra leállt a Nemzetközi Űrállomás oxigéntermelő rendszere. Az űrhajósok - az orosz Gennagyij Padalka és az amerikai Edward Mike Fincke - az orosz gyártmányú Elektron generátorral szeptember nyolcadika óta küzdenek, amikor a rendszer leállította magát, azóta is ismeretlen okból. Az Elektron a szennyvizet alakítja át oxigénné és hidrogénné.

Az oxigéngenerátorral már korábban is többször voltak problémák. A korábbi meghibásodásokat legtöbbször levegőbuborékok okozták, de ezúttal valószínűleg egy vezeték tömődött el. Pénteken Padalka újraindította a rendszert egy tartalék alkatrész beszerelése után, azonban másnap ennek is leállt a főpumpája.

Oxigéntermelő gyertyák

A NASA közölte: az asztronautáknak számos tartalék víz- és levegőellátó rendszer áll rendelkezésére, ezért nincsenek közvetlen életveszélyben. Az állomáson tartalék oxigéntartályok is vannak, és van oxigén az állomáson dokkoló Progressz teherűrhajón is. Végső esetben be tudják gyújtani azokat a kémiai elven működő "gyertyákat" is, melyek oxigént termelnek égés közben.

Ezek a készletek még 140 napra elegendőek, ez három hónappal több idő, mint amennyit a személyzetnek még a fedélzeten kell töltenie. Az űrhajósok október végén térnek vissza a Földre egy Szojuzzal. A problémák miatt van némi esélye, hogy a NASA és az orosz űrhivatal nem küld föl újabb személyzetet az októberben esedékes váltáskor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!