Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Gyűlik a szemét az űrállomáson

2004.10.07. 11:07
Egyre nagyobb problémát okoz a Nemzetközi Űrállomáson felgyülemlett szemét, az űrsiklók leállítása miatt ugyanis csak a hulladék egy részét tudják elszállítani a Szojuzokkal. A bázisról ráadásul nem dobhatják ki csak úgy a hasznavehetetlen tárgyakat, mivel a Föld körül már így is hatalmas mennyiségű űrszemét kering.
Elhanyagolt legénylakásra emlékeztetnek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) munka- és lakóterei, a Föld körül majd négyszáz kilométeres távolságban keringő bázison folyamatosan dolgozó két űrhajós képletesen szólva valóságos szemétdomb tetején kénytelen élni.

A Space.com című internetes honlap, amely fényképekkel is illusztrálja az áldatlan állapotokat, arról számolt be, hogy az orosz-amerikai űrpáros akkora rendetlenség közepette tölti mindennapjait, hogy az már olykor komolyan akadályozza munkájukat. Rengeteg elhasznált tárgy, szerszám, hasznavehetetlen holmi halmozódott fel, ráadásul a szeméttömeg nem egy-egy sarokban összegyűjtve hever, hanem a súlytalanság körülményei között lebeg az űrállomás moduljaiban.

Kisebb kapacitás

Mindennek az az oka, hogy a félévente váltó állandó legénységek tagjainak gyakorlatilag nincs hova kidobniuk a szemetet. Ez az egész tulajdonképpen a sok közül az egyik kellemetlen következménye annak, hogy a Columbia amerikai űrrepülőgép tavaly februári katasztrófája után repülési tilalmat vetettek ki az űrsiklóflotta három másik egységére.

Azt megelőzően rendtartási szempontból egyszerű volt a világ az űrállomáson. Az űrrepülőgépek évente hat-hétszer kötöttek ki az űrbázison. Amellett, hogy az ISS bővítéséhez szükséges nehéz szerkezeti elemeket, illetve a váltószemélyzeteket szállították az űrállomásra, egy-egy ilyen utat alapos nagytakarításra is felhasználtak. Az űrsiklók rakterében bőven elfért a két-három hónap alatt összegyűlt felesleges anyag.

Azóta azonban, hogy az űrrepülőgépek nem repülhetnek, az orosz Szojuz űrhajók szállítják félévente a kétfősre redukált váltólegénységeket, és az ugyancsak orosz Progressz pilóta nélküli teherűrhajókkal juttatják el az űrhajósoknak a nélkülözhetetlen dolgokat, illetve viszik el a szemét egy részét. Ez azonban csak a töredéke a korábbinak, mivel a Progresszek raktározási kapacitása jóval kisebb az űrrepülőgépekénél, ráadásul a teherűrhajók kevesebbszer kötnek ki az űrállomáson, mint annak idején az űrsiklók.

Nem dobhatják ki

A bázison tartózkodó űrhajósok pedig nem dobhatják ki egyszerűen a világűrbe a hasznavehetetlen tárgyakat. Ugyanis a Föld körül már így is jelentős mennyiségű űrszemét kering - ami egyre komolyabb fejtörést okoz a szakembereknek -, és ezek a vadul száguldó tárgyak bizony nagyon veszélyessé válhatnak, ha netán nagy sebességgel egy űreszközzel ütköznek.

Így ha egy Progressz vagy Szojuz érkezik, intenzív hulladékszelektálás zajlik az űrállomáson. Ha mindentől nem is, legalább a legkellemetlenebb dolgoktól megszabadulnak, így például a szennyes fehérneműtől, vagy a vécé fémtartályaiban felgyülemlett anyagtól. A jelenlegi tervek szerint azonban májusban ismét űrsiklót indítnak az ISS-re, ami azt is jelenti: végre-valahára el tudják majd szállítani a szemetet.