Gusztáv
-4 °C
1 °C

Fogyóban az élelem az űrállomáson

2004.12.10. 10:47
Olyannyira fogytán van az élelmiszer a Nemzetközi Űrállomáson, hogy ha a a következő szállítmány év vége előtt nem ér oda, a személyzetnek vissza kell térnie a Földre, és az állomás üresen marad. A két asztronautának azt mondták, egyenek kevesebbet.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) készletei annyira megcsappantak, hogy ha az orosz Progressz teherűrhajó érkezését, ami december 26-ára várható, valamiért elhalasztják, az orosz és az amerikai űrhajósnak a tervezettnél hónapokkal korábban el kell hagynia az állomást, jelentette be csütörtökön a NASA. William Gerstenmaier, a NASA űrállomásért felelős igazgatója elmondta: a helyzetet tudják kezelni, ha semmi váratlan nem jön közbe, írta a New York Times. Gerstenmaier hozzátette: a fogyasztási cikkekkel a Columbia-katasztrófa óta ügyeskedni kell, a Progresszek ugyanis jóval kevesebb, nagyjából harmadannyi terhet képesek szállítani, mint a földre parancsolt űrsiklók.

Magára hagyhatják

Máris hiány mutatkozik néhány élelmiszerből, így kenyérből, hús- és halkonzervekből és tejtermékekből. Mindezért az előző, kilencedik expedíció tagjain kívül, akik jócskán fogyasztottak a tartalékokból, az eredetileg novemberre tervezett szállítás elhalasztása, és az is okolható, hogy egy korábbi szállítás során kivettek némi élelmiszert, hogy elférjenek egy meghibásodott oxigéngenerátor cserealkatrészei. Egy időre azonban még van elegendő nagy szénhidrát-tartalmú ennivaló (édes desszert, sütemény és gyümölcslé) az űrállomáson.

Ha a szállítást valamiért elhalasztani kényszerülnek, az asztronautáknak el kell hagynia az állomást az ott tartózkodó Szojuz fedélzetén. Annette Hasbrook repülési igazgató elmondta: az állomást biztonságosan magára lehet hagyni akár hónapokig is, bár eddig csak űrséták erejéig maradt személyzet nélkül. Ebben az esetben egyes berendezéseket lekapcsolnának, és az állomást a Földről irányítanák.

Nem tudják követni

Hogy a készletek kitartsanak, az űrhajósoknak a szokásos 3000 kalóriás bevitelüket 5-10 százalékkal kell csökkenteniük. A vízzel szerencsére nem kell spórolniuk, a készletek január közepéig elegendők. A NASA-nál külön csoportot hoztak létre, hogy átnézzék az élelmiszerraktárok leltárait. Probléma ugyanis az is, hogy számos helyen tárolnak élelmiszert, és az űrhajósok nehezen tudják követni, mi hol található.

Tekintettel a tartalékok lecsökkenésére, a következő Progressz űrhajóra a szokásos 54 konténeren kívül további öt - két orosz és három amerikai -, élelmiszereket tartalmazó tartályt raknak fel. A szállítmánnyal száz napra elegendő élelmet, tudományos felszereléseket, ruhákat juttatnak az állomásra, és befér még egy-két karácsonyi ajándék és "néhány mókás dolog is" - mondta Gerstenmaier.