Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Új legénység készül a Discovery fogadására

2005.04.17. 09:46
Sikeresen kikötött közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban a Nemzetközi Űrállomáson az a Szojuz TMA-6 jelzésű orosz űrhajó, amelynek fedélzetén egy orosz, egy amerikai és egy olasz űrhajós utazott a Föld körül keringő bázisra.

Közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban 4 óra 19 perckorautomatikusan összekapcsolódott a Szojuz az űrállomással, és a három űrhajós három órával később átjutott az űrállomásra. A Szojuz TMA-6 péntek hajnalban indult útnak a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőteréről.

Az orosz Szergej Krikaljov és az amerikai John Phillips felváltja az űrállomáson tavaly október 16. óta tartózkodó, ugyancsak orosz-amerikai legénységet, Szalizsan Saripovot és Leroy Chiaót, hogy utána hozzájuk hasonlóan fél évet töltsön a világűrben. Az Európai Űrügynökség megbízásából velük utazó olasz Roberto Vittori tíz nap múlva, miután elvégezte a rábízott kísérleteket, Saripovval és Chiaóval együtt visszatér a földre.

Újra repülhetnek

#alt#
Roberto Vittori, John Phillips
és Szergej Krikaljov
A 46 éves Krikaljov és az 54 esztendős Phillips az űrállomás 11. legénysége, ők fogadják majd a tervek szerint egy hónap múlva a Discovery amerikai űrrepülőt. Az amerikai űrügynökség, a Nasa azt reméli, hogy májusban útnak indíthatja a Discoveryt. Az lesz az amerikai űrsiklók első küldetése azóta, hogy 2003. február 1-jén tragikus véget ért a Columbia űrrepülőgép hazafelé vezető útjának legutolsó szakaszában.

A Discovery lövedék alakú üzemanyagtartályát teljesen újratervezték a Columbia balesete óta, és a Nasa múlt csütörtökön elvégezte a felszállás előtti utolsó tesztet, írta a BBC. Az alapos vizsgálatra azért van szükség, mert az űrügynökség szakértői kiderítették, hogy az tank szigetelése, amely a rakéta egzotikus üzemanyagát mínusz 217 Celsius fok hőmérsékleten tartja, komoly veszélyt jelenthet az űrsiklóra. A Columbia ugyanis azért semmisült meg, mert felszálláskor leszakadt a tankról egy alig több mint fél kilogrammos szigetelésfoszlány, és lyukat ütött a szárnyon. Amikor a jármű visszatért a légkörbe, a felhevült gázok szétrobbantották a szárnyat és magát az űrsiklót.

Rekord az űrben

Az űrállomás átmenetileg öt főre bővülő legénységének legismertebb tagja kétségtelenül a Szojuz űrhajó parancsnoka, Szergej Krikaljov, akinek ez már a hatodik útja a világűrben. A veterán kozmonauta 634 napot töltött eddig a világűrben, és összességében több mint 36 napot űrállomáson kívül, a nyílt kozmoszban. Négy hónap múlva, augusztus 16-án világelsővé válik, ami az űrutazással összesen eltöltött idő hosszúságát illeti, és túllépi honfitársa, Szergej Avgyejev 748 napos rekordját.