Piroska
-2 °C
5 °C

Nem válságos az ISS számítógépes hibája

2007.06.15. 14:21
Műszaki hiba miatt órákon át szünetelt az összeköttetés a moszkvai irányító központ és a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz központi számítógépe között, az amerikai űrkutatási hivatal azonban azt állítja, hogy a meghibásodás nem válságos.

Csütörtökön meghibásodtak azok az orosz gyártmányú számítógépek, amelyek az oxigénszintet, a páratartalmat, a vízfeldolgozás folyamatát irányítják, illetve a Nemzetközi Űrállomás iránytartásáért felelnek, és a hiba okát azóta sem sikerült megtalálni. Bár az orosz űrhajósok két napja próbálják újraindítani a számítógépeket, a NASA szerint nem válságos a helyzet. Bill Gerstenmaier, az amerikai űrkutatási hivatal helyettes repülési igazgatója szerint rendkívül kicsi az esélye annak, hogy ki kelljen üríteni az űrállomást.

A moszkvai irányító központ mérnökeinek sikerült helyreállítaniuk az összeköttetést, többször is megnyitották, majd bezárták a rendszert, hogy megtalálják a hiba okát. Az orosz szakértők szerint az amerikai Atlantis űrrepülőgép űrhajósai által felszerelt napelemszárny okozhatta a gondot, egy elektromos kábelben fellépő zavarófeszültség okozhatta a hibát. Lehet, hogy véletlen egybeesés történt, de az biztos, hogy a kábel bekapcsolása után kezdődtek a problémák.

Az Atlantis irányít

A orosz központi számítógép meghibásodása miatt leállt az ISS földkörüli pályán történő keringését biztosító hajtóműveket vezérlő három orosz számítógép. Ezek a hajtóművek korrigálják az űrállomás irányát, amikor az amerikai számítógépek vezérelte giroszkópok egyedül nem képesek ellátni ezt a funkciót. A hajtóművek segítségével tudják végrehajtani az űrrakéták és űrrepülőgépek, valamint az űrállomás összekapcsolódását.

Az irányíthatatlanná vált hajtóműveket a vasárnap érkezett Atlantis űrsikló két hajtóművével helyettesítették. Az Atlantison elengedő üzemanyag van ahhoz, hogy napokig megfelelő helyzetben tartsák az ISS-t. Ha viszont a probléma tartósnak bizonyul, a NASA kénytelen lenne késleltetni az Atlantis és héttagú legénység visszatérését a Földre. A meghibásodott komputerek által vezérelt orosz oxigéntermelő berendezés leállása esetén 56 napra marad tartalék oxigén az ISS-en.