Auguszta
-7 °C
0 °C

Nem érdemes fenntartani az ISS-t

2005.08.15. 13:03
Sem tudományos, sem anyagi szempontból nem érdemes fenntartani a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomást, és az amerikai űrsiklóflottát sincs értelme emiatt még öt évig üzemeltetni, írta a New York Times.

Űrkutatási szakemberek csak azzal indokolják az elaggott űrrepülők további működtetését, hogy be kell fejezni a félig elkészült űrállomást. Ezen kívül ugyanis már csak egy küldetést kellene teljesíteni, a Hubble űrteleszkóp rendbehozatalát.

A lap szerint erősen megkérdőjelezhető, milyen tudományos értéke van a 400 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásnak (ISS). Hozadékát össze sem lehet hasonlítani az űrbe telepített teleszkópokéval és a távoli bolygókat kutató űrszondákéval. Ha ma eltűnne az ISS, valószínűleg nem érné nagy veszteség a tudományt, az űrsiklóprogram azonnali leállítása azonban 40 milliárd dolláros megtakarítást eredményezne a lap számításai szerint.

A minden idők legnagyobb nemzetközi tudományos és technikai vállalkozásaként indult ISS-en ma mindössze két űrhajós tartózkodik, ami a működtetéshez még éppen elegendő, a valódi tudományos kutatásokra viszont vajmi kevés. Az Egyesült Államok ennek ellenére több milliárd dollárt szándékozik költeni az űrállomás befejezésére, azért is, hogy teljesítse 15 nemzetközi partnerével szemben vállalt kötelezettségét. A tervek szerint 2010-ig, további űrrepülésekkel befejezhető az ISS. Az emellett kardoskodók érvelése szerint őrültség lenne félbehagyni egy ekkora beruházást. Michael Griffin NASA-vezető szerint még 19-20 repülésre van szükség az űrállomás felépítéséhez.

A szakértők is elismerik, hogy előzetes számítások során katasztrofális mértékben alulbecsülték a költségeket, írta a New York Times. Az ISS eddig 75-80 milliárd dollárba került. Még az amerikai űrhatóság, a NASA is elismeri, ennyi pénzt ma már senki sem áldozna erre a programra. Az ISS tervezett mérete és képességei jelentősen zsugorodtak a túlköltekezés miatt, az építés pedig lelassult és elakadt a Challenger és a Columbia tragédiáját követően. A New York-i lap szerint az ISS-re költendő összeg minimális megtérülést hoz ahhoz képest, mintha azt új űrhajók kifejlesztésére, illetve a Hold-, és Mars-programra fordítanák.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!