Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Új legénység készül az űrállomásra

2004.10.13. 14:56
Készül visszatérni a Földre a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó kéttagú orosz-amerikai személyzet, míg a váltólegénység csütörtök reggel indul a kazahsztáni Bajkonurból egy Szojuz TMA-5-ös űrhajó fedélzetén.
Gennagyij Padalka, az orosz parancsnok és amerikai kollégája, Mike Fincke ez év áprilisa óta tartózkodik az űrben. A váltás az orosz Szalizsan Saripov és az amerikai Leroy Chiao lesz. Velük tart Jurij Sargin, az orosz kozmikus csapatok alezredese, aki viszont csupán tíz napig lesz az űrben, és az űrállomáson féléves küldetését befejező személyzettel tér vissza.

A Columbia amerikai űrsikló 2003. február 1-i felrobbanása óta az ISS személyzetének rendszeres cseréje és az űrállomás utánpótlása kizárólag az orosz űrhajókkal történik.

Személyes csomagok

Az új személyzet parancsnoka az orosz színekben induló, nemzetiségét tekintve üzbég, de Kirgizisztánban született Saripov lesz, aki első alkalommal repül majd orosz űrhajón. Ennek ellenére már járt az űrben: 1998 januárban az Endeavour űrsikló fedélzetén repült a Mir űrállomásra. Útjára a kirgiz alkotmány egy példányát csomagolta be. Az űrhajós tettére nem adott magyarázatot. Társa, az amerikai Leroy Chia már háromszor járt az űrben, minden alkalommal amerikai űrsikló fedélzetén, orosz űrhajón azonban még sosem utazott. Egy éve nősült és az űrbe magával viszi jegygyűrűjét.

Jurij Sarginnak ez az első útja a világűrbe, ahová magával viszi katonai egységének zászlaját is. Mint mondta, a kozmikus csapatok sokat tettek már az űr megismeréséért, ideje már, hogy személyében képviselőjük is legyen a Nemzetközi Űrállomáson.

Az űrhajósok annak ellenére elismerően nyilatkoztak űrhajójukról, a Szojuz TMA-5-ösről, hogy annak hibás dokkoló rendszere miatt korábban el kellett halasztani az indítást. Az expedíció csütörtökön közép-európai idő szerint 5 óra 6 perckor indul útnak.