Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kézi vezérléssel dokkolt a Szojuz

2004.10.16. 08:10
Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással (ISS) közép-európai idő szerint szombaton kora reggel az a Szojuz TMA-5-ös jelzésű orosz űrhajó, amely a tizes számú orosz-amerikai váltólegénységet szállította a bázisra.
A Moszkva melletti irányítóközpont jelentése szerint a manőver 49 órával azt követően zajlott le, hogy a Szojuz a kazahsztáni Bajkonurból elindult. Az előzetes tervekben annyi változtatás történt, hogy az űrhajó nem automatikus üzemmódban kapcsolódott az űrállomás Pirsz nevű kikötőmoduljához, hanem azt az orosz Szalizsan Saripov kézi vezérléssel illesztette oda.

Csak ketten maradhatnak

Saripovval az amerikai Leroy Chiao váltja fel az ugyancsak amerikai-orosz kettőst, Gennagyij Padalkát és Mike Finckét, akik április óta tartózkodnak a Föld körül majd négyszáz kilométeres magasságban keringő űrállomáson. A Szojuzon utazott Jurij Sargin, az orosz kozmikus csapatok alezredese is, aki azonban a kilences számú legénységgel október 24-én visszatér a Földre.

Chiao és Szalizsan fél évet dolgozik majd az űrállomáson. A Columbia amerikai űrrepülőgép tavaly februári katasztrófája után - amikor repülési tilalmat vetett ki a másik három amerikai űrsiklóra - háromról kettőre csökkentették az ISS-en huzamosabb időn át dolgozó űrhajósok számát. A most elindult legénység lesz a negyedik ilyen kétfős személyzet.

A hét űrhajós életét követelő tragédia óta átmenetileg az orosz Szojuzokkal bonyolítják a legénységek cseréit, és az ugyancsak orosz Progressz pilóta nélküli teherűrhajóval juttatják el a nélkülözhetetlen szállítmányokat az ISS-re.

Űrhajókat fogadnak

A 44 éves Chiao veterán űrhajósnak számít. Eddig háromszor vett részt űrsikló-repüléseken. A 40 esztendős Saripov egy űrutazást tett 1998-ban, az Endeavour űrrepülőgép fedélzetén jutott el az akkor még működő orosz Mir űrállomásra. Ő még orosz űrhajón eddig nem repült. A 44 éves Sarginnak ez az első űrútja.

Chiao és Saripov szolgálati ideje alatt két orosz Progressz köt ki az állomáson. Ez a legénység fogadja majd januárban az Európai Űrügynökség (ESA) első automata üzemmódban repülő teherűrhajóját is, amelyet Verne Gyuláról neveztek el.

A két asztronauta emellett megkezdi az előkészületeket a Discovery amerikai űrsikló fogadására, amelyet a tervek szerint a tavasszal vagy nyár elején indítanak el az ISS-re, és az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA ezzel felújítja az űrsiklók repüléseit.