Eleonóra
-1 °C
2 °C

Hét kilométert süllyedt az űrállomás

2004.11.12. 12:26
Hét kilométernyit veszített magasságából a Nemzetközi Űrállomás az utóbbi napokban kialakult mágneses vihar miatt.
Valerij Lingyin, a Moszkva melletti orosz repülésirányító központ szóvivője pénteken elmondta, hogy az egy hete tartó jelenség következtében a szokásosnál gyorsabban csökken a Nemzetközi Űrállomás (ISS) magassága. Szeptember 23-a óta, amikor utoljára szokásos pályájára emelték az űrállomást, hét kilométert süllyedt, de ez az űrállomáson dolgozók egészségére nem gyakorolt hatást.

Visszatolják az űrbe

Lingyin kifejtette, hogy a heves mágneses vihar következtében a Föld atmoszférája mintha megduzzadna, míg a felső légritka rétegek, ahol az űrállomás is kering, összetömörülnek. Ennek következtében az ISS gyorsabban veszít magasságából, a szokásos száz-százötven méter helyett háromszáz métert naponta.

Ezért a szakértők úgy határoztak, hogy november 17-én ismét módosítanak az űrállomás pályamagasságán, az ISS-hez kapcsolt Progressz M-50-es teherűrhajó hajtóműveinek segítségével négy kilométerrel magasabbra emelik az űrállomást.

A mágneses viharokat a napkitörések indítják el. Ezek a Napon lévő erős mágneses terek felszín feletti struktúrájában bekövetkező robbanásszerű változások, amelyeknek energiája részecskéket indít útnak, és mágneses viharnak azt nevezzük, amikor ezek elérik a Földet. Az ilyen részecskék átlagos sebessége másodpercenként négyszáz kilométer körül van, de elérheti a másodpercenként kétezer kilométert is.