Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Furcsa zajok a Nemzetközi Űrállomáson

2003.11.27. 09:35
A Nemzetközi Űrállomáson (International Space Station, ISS) tartózkodó két asztronauta szerdán különös fémes zajokat jelentett a földi irányítóközpontnak: az orosz Zvezda modul felől jövő zaj először olyan volt, mint amikor egy üdítősdoboz összeroppan, később pedig úgy hangzott, mintha valaki egy nagy fémlapot hajlítgatna. A NASA tisztviselői szerint elképzelhető, hogy űrszemét találta el az állomást, de semmi nem utal problémára.
Az űrállomáson tartózkodó két űrhajós, az amerikai Michael Foale és az orosz Alekszander Kaleri magyar idő szerint szerda dél körül jelentette a zajokat a houstoni Johnson űrközpontnak.

Foale szerint a zaj először olyan volt, mint amikor egy üdítősdoboz összeroppan, de később már úgy hangzott, mintha valaki egy nagy fémlapot hajlítgatna, mondta James Hartsfield, a NASA szóvivője a New York Timesnak. A zajok az űrállomáshoz 2000-ben kapcsolt, orosz építésű Zvezda modul hátsó részéből jöttek. A Zvezdában vannak a személyzet hálói, a konyha és a mosdó.

Nem látnak sérülést

Az állomást stabilizáló giroszkópos rendszer adatai szerint elképzelhető, hogy űrszemét találta el az állomást, mondta Hartsfield. Az irányítók már átvizsgálták az állomást a külső felületen rögzített, illetve robotkar mozgatta kamerákkal, és nem találtak sérülésre utaló nyomot. De néhány terület nem látszik tisztán ezekről a pontokról, tette hozzá a szóvivő.

Annak sincs semmi jele, hogy csökkenne a nyomás az állomáson, vagy szivárogna a hűtő- vagy a hidaraulikus rendszer, mondta el Hartsfield.

Foale és Kaleri októberben érkezett az ISS-re egy Szujuzzal, az űrhajósok kétszáz napig marad az űrállomáson. Foale érkezésük után pár nappal azt nyilatkozta, hogy kellőképpen biztonságosnak tartja az állomást.