Ágnes
-1 °C
2 °C

Átdokkol a Szojuz az űrállomáson

2004.11.29. 10:14
A több órásra tervezett művelet során átkormányozzák az űrállomáshoz kapcsolt Szojuz űrhajót a Pirsz dokkolómodulról a Zarja elnevezésű modulra, közölte a Moszkva környéki repülésirányító központ.
A két asztronauta, az orosz Szalizsan Saripov és az amerikai Leroy Chiao egyelőre ott tart a műveletben, hogy gondosan lezárta az ISS-t, és közép-európai idő szerint 7 óra öt perckor átment a Szojuz TMA-5 fedélzetére. A lezárás azt jelenti, hogy leszerelték a levegővezetékeket, kikapcsolták a létfenntartást biztosító egyéb rendszereket, üzemen kívül helyezték a kézi irányítás rendszereit és a ventillátorokat, majd lezárták az összes zsilipelő nyílást.Erre azért van szükség, hogy ha valami rosszul sikerülne, és rendkívüli jelleggel vissza kellene térniük a Földre, konzervált állapotban maradjon az űrállomás, amíg újra legénységet nem kap. Ez rutinjellegű művelet, amelyet mindig végre kell hajtani, amikor bármilyen okból elhagyják az ISS-t, és az űrállomás akár rövid időre is lakatlan marad.

Oldallépés

Az asztronauták most a tervek szerint négy órán át ellenőrzik az űrhajó rendszereinek működését, és csak utána választják le az űrhajót a Pirsz modulról. A Saripov által vezetett űrjármű előbb biztonságos távolságra elszakad az űrállomástól, majd oldalazó mozgással megközelíti a Zarja modult, amely az ISS-nek ugyanazon az oldalán van, mint a Pirsz. A tulajdonképpeni átdokkolás mindössze fél órát vesz igénybe; a Szojuz közép-európai idő szerint 11 óra 29 perckor hagyja el a Pirszet, és a terv szerint 12 órakor érkezik új helyére. Miután rákapcsolódott a Zarjára, az űrhajósok kinyitják a modul, illetve az űrállomás zsilipelő nyílásait, és újra bekapcsolnak mindent az űrállomáson.

Az ISS konzervált állapotból való újjáélesztésének közép-európai idő szerint este hat órára kell befejeződnie. Mindaddig, amíg az űrállomás létfenntartást biztosító körülményei helyre nem állnak, az űrhajósok szkafanderben végzik munkájukat. Nem közölték az átdokkolás okát, de feltehető, hogy a tervek szerint december 23-án induló Progressz M-51 orosz teherűrhajó számára teszik szabaddá a Pirsz dokkolómodult.