Gerzson
-3 °C
3 °C

Óceánba temették az űrállomás szemetét

2004.12.23. 10:39
Kitakarították a Nemzetközi Űrállomást (ISS) az újévi ünnepek előtt, és az űrállomáson felgyülemlett hulladékot egy orosz teherűrhajóval a Csendes-óceán mélyére küldték.
A Progressz M-50 jelzésű teherűrhajó szerda éjjel kapcsolódott le az ISS-ről, rakterében több mint egy tonna feleslegessé vált eszközzel, kiszolgált berendezéssel és egyéb hulladékkal, közölték a Moszkva melletti repülésirányító központban. A teherűrhajó, amely már maga is kiszolgálta üzemidejét, és a rajta szállított űrszemét java része elégett a Föld légkörébe érve, a maradék a Csendes-óceán kijelölt körzetébe zuhant Új-Zéland és Dél-Amerika között; a roncsok mostanra négy kilométeres mélységben nyugszanak az óceán fenekén.

Elégették a szemetet

Mint a repülésirányító központban elmondták, az ISS kétfős személyzete, Szalizsan Saripov orosz és Leroy Chiao amerikai űrhajós saját kezével hordta át az űrállomás fedélzetéről a teherűrhajóra a hasznavehetetlenné vált tárgyakat: így például a lejárt szavatosságú orosz Orlan szkafandereket. Az űrhajósok előtte eltávolították a szkafanderekről a még használhatónak tartott részeket, például a tartalék oxigénpalackokat, amelyek alkatrészként szolgálnak majd ezután. Az űrállomáson a "takarítás" után három orosz és két amerikai szkafander maradt az űrséták megtételéhez.

Az űrszemét ily módon való megsemmisítése bevett gyakorlat az űrállomáson, és nem fenyegeti a Föld környezetét, hiszen a teherűrhajó és a hulladék nagy része elég a légkörben, mondták a repülésirányítók. Idén már három hasonló takarítást végeztek, minden esetben több mint egy tonna hulladéktól szabadítva meg az ISS-t.

Jön az új generáció

A Progressz M-50 az űrállomásról leválva, utolsó útján még egy tudományos kísérletnek is tárgya volt: az űrhajósok megvizsgálták, hogy milyen hatással van az űrhajó hajtóműveinek kipufogása az űrállomásra. A következő, Progressz M-51 jelű orosz teherűrhajót csütörtökön tervezik fellőni a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőteréről; az ISS megcsappant készleteinek pótlására vizet, élelmet és oxigént szállító teherűrhajó a tervek szerint vasárnap kapcsolódik össze a Nemzetközi Űrállomással.