Valér
4 °C
8 °C

Fellőtték az ISS új legénységét

2005.04.15. 10:18
A nemzetközi űrállomás (ISS) új legénysége európai idő szerint pénteken kora hajnalban szállt fel a kazahsztáni Bajkonurból. A Szojuz rakéta fedélzetén az orosz Szergej Krikaljov és az amerikai John Phillips mellett ott van az ESA olasz űrhajósa, Roberto Vittori.
A kétfős állandó személyzetet és az európai űrhajóst szállító Szojuz hordozórakéta a terveknek megfelelően és problémák nélkül, európai idő szerint hajnali 2.46-kor szállt fel a bajkonuri űrközpontból. A Szojuz két nap alatt éri el az ISS-t.

John Phillips, aki pénteken ünnepli 54. születésnapját, illetve Szergej Krikaljov fél évig marad az ISS-en. A parancsnoki tisztet a 46 éves, veteránnak számító orosz űrhajós viseli. Krikaljov már járt az ISS-en, és szolgált az egykori Mir űrállomáson is. Új bevetése végeztével összesen több mint 800 űrben töltött nappal büszkélkedhet majd, vagyis többel, mint bármely más ember a Földön.

Olasz kísérletek olasz műszerekkel

Az olasz Roberto Vittori az európai űrügynökség (ESA) megbízásából repül, és nyolc napot tölt kutatással az ISS fedélzetén. Visszatérését az ISS jelenlegi személyzetével együtt, április 25-re tervezik. Leroy Chiao amerikai és Szalizsan Saripov orosz űrhajósok október óta állomásoztak az űrállomáson.

Vittori az ESA első űrhajósa, aki második alkalommal látogat az ISS-re. Az általa végrehajtandó számtalan kísérletet olasz kutatók készítették elő, a használandó műszereket olasz cégek építették.

Felkészítik a Discovery-t

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) időközben szintén arra készül, hogy több mint két éves kiesés után felszálljanak az űrsiklók. Ennek legkorábbi dátuma május 15. lehet. Csütörtökön feltöltötték a Discovery tankjait. Az új fejlesztésű külső póttartályok minden vizsgálaton megfeleltek, közölte a NASA.

A tankokat a Columbia űrikló 2003. február 1-én bekövetkezett katasztrófája után alakították át. Mint ismeretes, a hivatalos vizsgálatok adatai szerint a felszálláskor ezekről leváló szigetelőhab sértette fel a Columbia szárnyát, és ez okozta az űrjármű és a hétfős személyzet vesztét.