Emőke
-4 °C
9 °C

Embert küld az űrbe az ESA

2006.02.27. 17:11
A német Thomas Reiter személyében először küld embert az űrbe az Európai Űrügynökség (ESA). Az európai asztronauta több hónapot tölt majd el a nemzetközi Űrállomáson (ISS).
Május 3. és 22. között utazhat az amerikai Discovery fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásra az első európai űrhajós, adta hírül az ESA moszkvai közleményében.

Thomas Reiter hat vagy hét hónapot tölt majd el az űrben. Ő lesz az ESA első űrhajósa, aki a szovjet és orosz asztronauták alkotta legénység tagjaként vesz részt a 2000 novembere óta végrehajtott küldetésekben.

Reiter az ISS-13, vagyis a Nemzetközi Űrállomás tizenharmadik expedíciójának lesz második mérnöke, és együtt tevékenykedik majd Pavel Vinogradovval és Jeffrey Willimas-szel, akik az orosz Roscosmos és az amerikai NASA űrügynökség asztronautái. Az amerikai és az orosz űrhajóst Reiter előtt, március elsején szállítja az ISS-re a Szojuz TMA-8-as orosz űrhajó.

Reiter, akinek a létfontosságú rendszerek (oxigénellátás, hőmérséklet-, nedvességszabályozás) felügyelete lesz majd a feladata, végrehajt majd egy űrsétát és megkezdi azoknak a hosszú távú kutatásoknak az első ciklusát is, amelyeket európai kutatóközpontok és vállalatok koordinálnak.

Reiter a legtapasztaltabb űrhajósok közé tartozik, az egykori orosz Mir űrállomáson 179 napot töltött el. Az ESA űrhajósainak folyamatos részvétele azért is jelent figyelemre méltó fejlődést az ISS programjában, mert ekkortól kezdi meg működését az ESA irányítási központja a München melletti Oberplaffenhofenben.

Reiter repülésétől kezdve tehát már nemcsak a Koroljovi orosz és a texasi amerikai központból irányítják az űrhajókat, hanem München mellől is.

Az előzetes program szerint Reiter decemberben tér vissza a Földre annak az amerikai teherhajónak a fedélzetén, amelyik újabb európai űrhajósokat visz majd az ISS-re.