Szilárda
-4 °C
3 °C

Elkészült az ablak az űrállomásra

2004.09.15. 12:09
Egy olasz cég elkészítette az eddigi legnagyobb, űrbéli igénybevételre tervezett ablakot, melyen végre körbenézhetnek az asztronauták a Nemzetközi Űrállomásról.
Befejezték a Nemzetközi Űrállomás (ISS) új moduljához csatlakoztatható Cupola nevű egységet, melyet a tervek szerint 2009 januárjában kapcsolnak az állomáshoz, olvasható az európai űrügynökség (ESA) honlapján. A Cupolának hat, trapéz alakú oldalsó ablaka van, középen pedig egy nagyobb, nyolcvan centi átmérőjű kör alakú ablak található. Az egység fő szerepe az lesz, hogy belőle könnyen tudják majd irányítani az űrhajósok az állomás külső robotkarját.

A Cupola átmérője két méter, magassága másfél méter. Az egységet a Node-3 nevű modulhoz fogják csatlakoztatni, ami még maga is összeszerelés alatt áll.

Kvarcüveg

Minden ablak tíz centiméter vastag, és négy réteg kvarcüvegből áll. A két középső réteg a belső nyomásnak áll ellen, a belső réteget úgy tervezték, hogy állja az asztronauták bakancsának rúgásait és a szállongó szerszámok esetleges ütéseit. A külső rétegnek az űrszemét ellen kell védenie, ez nem kis feladat, tekintve, hogy például egy régi műholdból származó, 18 méter per szekundumos sebességgel száguldó apró vasdarabnak jóval nagyobb energiája van, mint egy puskagolyónak.

A Cupola-projektet az amerikai űrhivatal (NASA) és a Boeing repülőgépgyártó cég indította el, de a költségvetés megkurtításakor leállították. Ekkor egy barterszerződés keretében 1998-ban átkerült a fejlesztés az európai űrügynökséghez. A NASA cserébe szálítási kapacitást ajánlott fel űrrepülőin. Az 1,8 tonnás Cupolát az olasz Alenia Spazio cég építi, innen a floriai Kennedy Űrkozpontba szállítják majd, ahol hosszú tesztelésnek vetik majd alá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!