Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Ismét működik a Nemzetközi Űrállomás két létfontosságú gépe

2007.06.15. 18:57
A három kritikus számítógép közül kettőt sikerült megjavítani, de egy továbbra sem akar elindulni. Ennek javítására lehet, hogy csak nyár végén lesz mód.

Egy súlyos, a Földről kijavíthatatlan hiba miatt romolhattak el az űrállomás (ISS) orosz részlegében található számítógépek, értesült az ABC News orosz forrásokból. Korábban a NASA részéről azt közölték, hogy szerintük nem válságos a helyzet.

Az orosz Enyergija vállalat elnöke és alelnöke szerint bár még próbálkoznak a hiba megjavításával, egyre valószínűbbnek tűnik, hogy teljesen új tápegységeket kell felvinni a számítógépeknek. Erre pedig legkorábban augusztusban kerülhet sor.

A hiba egyébként olyan súlyos is lehet, hogy az űrállomás orosz részlegében nincs mód a helyzetmeghatározásra, így az oroszok jelenleg teljes mértékben az amerikaiakra hagyatkoznak, írja az amerikai hírszájt.

Később a NASA illetékesei azt közölték, hogy a háromból sikerült beindítani az űrállomás két kulcsfontosságú gépét, az oxigénellátást és az iránytartást vezérlő komputereket.

Az oroszok szerint a számítógépek akkor mehettek tönkre, amikor az Atlantis űrhajósai napelem-szárnyat helyeztek el az állomáson. A NASA szerint a napelemek által keltett elektromos interferencia zajára valóban érzékenyek lehetnek az űrállomás gépei.

Amennyiben nem sikerül úrrá lenni a navigációs rendszer hibáján, az ISS keringési pályája 37 mérföldet fog esni és a Földtől 200 mérföldre kerül szeptemberre. Moszkva szerint ez még mindig nem ad okot aggodalomra, van idő cselekvésre.

Az Elektron nevű orosz oxigénfejlesztő berendezést ki kellett kapcsolni, mivel a meghibásodott komputerek irányították. Az ISS-en ettől független még 90 napra elegendő oxigén maradt. Az ABC azt is megjegyzi, hogy az eset az orosz médiában szinte egyáltalán nem kap teret.