Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jégeső miatt késik az Atlantis

2007.02.28. 11:55
Elhalasztják az Atlantis űrsikló március 15-ére tervezett indítását, mert jégeső rongálta meg az űrsikló külső üzemanyagtartályát – jelentette be kedden a NASA.

A floridai Kennedy Űrközpont térségében hétfő délután vonult át egy vihar, amely 100 km/h-s széllökéseket és golflabda nagyságú jégdarabokat hozott magával. Az Atlantis ekkor már kint állt az indítóállványon, és bár az űrsiklót fémből készült védőburkolat takarta, külső üzemanyagtartálya és a két szilárd hajtóanyagú rakéta majdnem teljes egészében ki volt téve az időjárás viszontagságainak.

A vihar után az indítóállásról hangárba vontatták Atlantist, hogy felmérjék az okozott károkat, a startot pedig elhalasztották. Az űrsikló hattagú legénysége az előzetes tervek szerint március 15-én indult volna egy 11 napos küldetésre, a misszió keretében egy új energiamodult szállítanak majd a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A jég nyoma az üzemanyagtartály tetején

A start új időpontja még kérdéses, de ha az asztronauták március 15. és 25. között nem tudnak elindulni, meg kell várniuk egy orosz Szojuz-küldetést, és legközelebb csak április 21. és május 22. között kelhetnek útra. A márciusi indítás nem valószínű, a NASA mérnökei ugyanis máris arra panaszkodnak, hogy a keletkezett károkat nem tudják március 25-ig kijavítani. Amennyiben az üzemanyagtartályban komolyabb sérülés keletkezett, akár az is elképzelhető, hogy kicserélik a tartályt – ez esetben az Atlantis legkorábban csak júniusban indulhat.

A NASA több éves munkával és több mint egymillió dollár ráfordítással javította ki a Columbia űrrepülőgép 2003. február 1-jei szerencsétlensége kapcsán felmerült üzemanyagtartály-hibákat. A Columbia szerencsétlenségét az okozta, hogy indításkor levált a külső üzemanyagtartály szigetelésének egy darabja, és a baloldali szárnynak nekiütközve megrongálta az űrsikló hővédő pajzsát. A sérülés miatt a gép szárnya a légkörbe való visszatéréskor túlhevült, az űrsikló felrobbant, s a legénység mind a hét tagja odaveszett.