Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Viharok táplálják a Szaturnusz áramlásait

2007.05.10. 15:09
Amerikai tudósok szerint a Szaturnuszon a légörvények táplálják a futóáramlásokat, nem pedig fordítva, ahogy azt eddig hitték. Az elképzelés alapja az a felvételsorozat, amelyet a Cassini űrszonda készített a gyűrűs bolygó déli féltekéjéről.

A felvételeken követni lehetett a felhők vándorlását, a tudósok így jutottak a meglepő felfedezésre. "A futóáramlások hajtóerejéről éppen az ellenkezőjét hittük korábban" – fogalmazott az Associated Pressnek Anthony Del Genio, a NASA Goddard Űrkutatási Központjának munkatársa.

Nem elvesz, hozzáad

A tudósok eddig úgy gondolták, hogy a bolygó viharjai és légörvényei energiát vonnak el az áramlásoktól. "Ezzel szemben azt találtuk, hogy energiát pumpálnak bele" – nyilatkozta Andrew Ingersoll, a pasadenai California Institute of Technology Cassini kutatócsoportjának tagja.

A Szaturnusz futóáramlásai (jet-streamek) olyan gyorsan mozgó áramlások, amelyek felhőket szállítanak keleti vagy nyugati irányba. Az űrszonda tízóránként készített felvételeinek tanúsága szerint az örvények hajtják őket ahhoz hasonlóan, ahogy a fogaskerekek a futószalagot mozgatják.

A kutatás részletei az Icarus című lapban jelennek meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!