Viola
-6 °C
-2 °C

Készül a Jupiter-szonda

2004.09.23. 10:35
Négyszázmillió dolláros szerződést kötött a NASA egy űrhajózási céggel egy Jupiter-szonda fejlesztésére. A Jimo nevű szondát 2011-ben tervezik fellőni, feladata a a Kallisztó, Ganümédesz és az Európa holdak vizsgálata lesz.
A NASA négyszázmillió dolláros szerződést írt alá a Northrop Grumman katonai és űrhajózási céggel a Jimo nevű Jupiter-szonda tervezésére, írta a Space.com. A szonda teljes neve Jupiter Icy Moons Orbiter (a Jupiteri jeges holdjait kutató szonda), feladata a Kallisztó, Ganümédesz és az Európa holdak vizsgálata lesz. A Northrop a Boeing és a Lockheed Martin elől szerezte meg a megbízást, ami négy évre szól.

Leszállóegység

A jármű megtervezése igen nagy kihívás, hiszen annak hatalmas távolságot kell megtennie, ráadásul a Jimo lesz az első NASA-jármű, ami nukleáris elektronikus meghajtást használ.

A szerződés értelmében a Northrop Grumman egy amerikai kormányzati csapattal együtt dolgozik majd a jármű tervein. A szonda nukleáris meghajtórendszerét az amerikai energiahivatal tengerészeti reaktorokkal foglalkozó részlege fejleszti, a NASA a hordozójárművön dolgozik. A munkának része a hardver- és a szoftverfejlesztés, és a jármű nem nukleáris összetevőinek tesztelése, illetve a kezelőszervek megalkotása a jármű, a reaktor és a tudományos berendezések számára.

Januárban egy kutatócsoport beadott egy javaslatot a NASA-nak, amiben azt javasolta, hogy a szonda vigyen egy leszállóegységet is magával, ami az Európára szállna le, és egykori vagy jelenlegi élet nyomait kutatná. A kilövés hivatalosan 2011-re van tervezve, de egyes jelek arra utalnak, hogy akár 2015-ig is eltolódhat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!