Auguszta
-3 °C
2 °C

Új vörös folt jelent meg a Jupiteren

2008.05.23. 15:30
A Jupiter híres vörös foltja egy hatalmas energiájú és méretű vihar a légkörben, ami már több mint 300 éve tart. A Hubble űrteleszkóp felvételein most egy újabb hasonló jelenséget feldeztek fel a csillagászok. A két vihar néhány hónap múlva összeütközik.

A Jupiter viharos légkörének legkülönlegesebb alakzata a Nagy Vörös Folt, amely legalább 300 éve létezik. A Földnél jóval nagyobb légköri képződmény kialakulására és ilyen hosszú ideig tartó fennmaradására még nem született magyarázat. A tavaly március és június között megfigyelt heves viharok okára viszont sikerült fényt deríteni: az óriásbolygó belső hője okozta. Bő két évvel ezelőtt alakult ki egy újabb folt kialakulásáról, mely a Kis Vörös Folt vagy Ifjabb Vörös Folt nevet kapta - írja a hírek.csillagászat.hu portál.

A Hubble idén májusban készített képein egy újabb, harmadik vörös foltot fedeztek fel. Az új folt mérete töredéke a testvéreinek és ugyanabban a sávban jelent meg, mint amelyben a Nagy Vörös is található, tőle nyugatra. Korábban ez az új folt fehér, ovális alakú vihar volt, színének megváltozása pedig arra utal, hogy a vihar kavargó felhői felfelé emelkednek, ahogy a Nagy Vörös felhői is. Egy lehetséges magyarázat szerint a vörös vihar olyan hatalmas erejű, hogy a Jupiter felhői alatt található anyagot is magával szippantja, majd olyan magasra emeli, hogy a Nap ultraibolya sugárzása eddig ismeretlen kémiai reakciók során vörösre festi.

A Nagy Vörös Folt mérete meghaladja a Földét (forrás: Wikipedia)

A Hubble optikai tartományban készült képei, valamint a Keck teleszkóppal az infravörös tartományban felvett megfigyelések alapján meghatározták a három vörös folt viszonylagos magasságát. Mindhárom vihar világos az infravörös tartományban, ez arra enged következtetni, hogy a Jupiter légkörében lévő metánréteg fölé tornyosulnak, amely elnyeli a Nap infravörös fényét, ezért sötétnek látszik az infravörös képeken.

A több mint két éve észlelt turbulenciák és viharok most is jelen vannak a Jupiteren. A Hubble és a Keck képei azt is feltárták, hogy a Nagy Vörös Foltot körülvevő nyugodt sáv az elmúlt egy év alatt hihetetlenül turbulenssé alakult a folt mindkét oldalán. Ha az új folt és a Nagy Vörös az eddigi útját követi, várhatóan augusztusban találkozni fognak és a kisebb foltot vagy elnyeli, vagy kilöki a Nagy Vörös. A Kis Vörös Folt, amely a két másik között található, de alacsonyabb szélességi körön, júniusban fog elhaladni a Nagy Vörös Folt mellett.

A három közül a legkisebb az új folt

A Hubble és Keck felvételei alátámasztják azt a feltételezést, hogy a Jupiter éppen egy globális klímaváltozáson esik át, melynek lehetőségét még 2004-ben vetette fel Phil Marcus, a Berkeley egyetem professzora. A bolygó hőmérséklete akár 5-10 fokkal is változik, az egyenlítője mentén melegszik, míg a déli póluson hűl. Dr. Marcus előrejelzései alapján a déli féltekén a változások 2006-ban kezdődtek, ennek eredménye a korábban nyugodt sáv turbulenssé válása.