Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Kannibalizmus a Jupiter felhőzetében

2008.07.10. 10:39
A Jupiter felhőzetében az év elején született harmadik vörös folt vélhetőleg nem éli túl az évszázadok óta létező Nagy Vörös Folttal való találkozást – írja a hirek.csillagaszat.hu.

Naprendszerünk óriásának képén a sötét sávok és a világosabb övezetek gyakran változtatják formájukat, és néha egészen érdekes és szokatlan alakzatokat szülnek. Március elsején észleltek először a Nap mögül előbukkant Jupiter látszó felszínén egy furcsa foltot, amely nagy mértékben hasonlított a Nagy Vörös Folthoz (Great Red Spot, GRS), illetve a két évvel ezelőtt vörösre váltott BA jelű oválra (Kis Vörös Folt). A harmadik vörös folt (egyesek ezt hívják Kis Vörös Foltnak) érdekessége, hogy a Déli Tropikus övezetben nagyon ritkán fordul elő hasonló.

Foltok és oválok a Jupiter felszínén még május elején a Hubble Űrtávcső felvételén [M. Wong és I. de Pater/UC Berkeley]

A kisebbik folt születése óta elkerülhetetlenül sodródott a nála hatalmasabb Nagy Vörös Folt felé. A kíváncsian figyelő szak- és amatőrcsillagászok kedélyét is borzolta a találkozás lefolyása és várható kimenetele. A végzet július 3-án érkezett el a kis folt számára, amikor is sikertelenül próbált elslisszolni a Nagy Vörös Folt és BA ovál között.

Jelenleg nem tudjuk pontosan a kis folt további sorsát. Fantasztikus részletességű, amatőrcsillagászok által készített CCD felvételek arra utalnak, hogy esetleg túléli a találkozást, ugyanis a folt kevéske anyaga átkerülhet a Nagy Vörös Folt másik oldalára. Minden bizonnyal érdemes lesz tehát távcsövet a Jupiter felé fordítani a következő napokban: a Sagittariusban - és a Nappal éppen szembenállásban - tartózkodó bolygóóriás egész éjjel megfigyelhető, bár hazánkból az alacsony horizont feletti magassága miatt nehéz megfigyelni az apróbb részleteket.

Június 30-án még jól elkülönül a három folt a Jupiteren [Isao Miyazaki]
A július 5-én készült felvételen látszik, amint a kis vörös folt megpróbál bepréselődni a két másik alakzat közé - egyenlőre bizonytalan sikerrel [Isao Miyazaki]

Természetesen nem csupán maga a látvány érdekes: hasonló jelenségek bepillantást engednek nyerni a Jupiter légkörének összetételébe és dinamikájába. A BA jelű ovál például 2000 márciusában jött létre három kisebb fehér ovál összeolvadásából, amelyek még a múlt század harmincas éveiben keletkeztek. Philip S. Marcus (Berkeley Egyetem) szerint pont akkor kezdődött a Jupiter 70 év hosszú globális klimatikus szakasza, amely jelentős éghajlati átrendeződéssel, az áramlatok instabilitásával, új örvények keletkezésével járt - akárcsak az elmúlt néhány évben.