Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Kék naplemente a Marson

2004.03.02. 16:29
Az Opportunity Mars-járó panorámaképei alapján kék alkony látható a vörös bolygó horizontján - jelentette az AP hírügynökség.
A hatkerekű robot által rögzített fotók alapján a kutatók az atmoszféra összetevőiről, vagyis a kék alkonyt alkotó por természetéről szeretnének többet megtudni.

Jim Bell, a NASA kutatóintézetének vezető tudósa szerint jelenség a földi szmoghoz hasonlatos, a Mars-horizont a poros napfény miatt látszik kéknek. "A Los Angeles-i lakosok jól ismerik ezt a jelenséget. A látványosság hátterében az áll, hogy a Nap a Mars poros légkörét megvilágítva megy le. A bolygó felszínét egyre kevesebb napfény éri, ahogy a Mars téli időszaka bekövetkezik." - nyilatkozta a kutató. A Pathfinder Mars-jármű által 1997-ben mért adatokhoz képest az Opportunity kétszer szennyezettebbnek találta a Mars légkörét, tette hozzá Bell.

NASA ígéretek a Marsról

Keddi jelentések szerint "jelentős felfedezésről" tesz bejelentést közép-európai idő szerint kedd este washingtoni központjában az amerikai űrkutatási hivatal. Egyelőre nem fedték fel, hogy pontosan milyen jellegű közlendője van a NASA-nak, de annyit elárultak, hogy az Opportunitynek a múlt héten küldött adataival kapcsolatos hírt hoznak nyilvánosságra.

Mindenesetre az űrkutatási hivatal vezetői mellett megjelenik a washingtoni sajtóértekezleten a két Mars-járót irányító szakemberek egy csoportja is. Eddig rendszerint a kaliforniai Pasadénaban lévő földi irányítóközpontban számoltak be a víz- és esetleges életnyomok után kutató robotlaboratóriumok napi tevékenységéről.

Jim Bell a Mars-járművek további tevékenységeiről is említést tett. Jövő héten a jármű olyan próbálkozást tesz, amelyet eddig még soha: lefényképez egy napfogyatkozást. A robot a Mars holdjainak, a Deimosnak és Phobosnak a Nappal való együttállását rögzíti majd. Ezzel egy időben a Spirit megkísérli lefényképezni a bolygó másik oldalán látható porvihart, valamint közelebbi fotókat juttat a Földre a Humphrey-nak elnevezett szikláról.