Hermina
15 °C
27 °C

Két holdja van a Földnek 2006-ig

2004.03.28. 13:27
Bolygónkhoz csak egyetlen valódi Hold tartozik, de a csillagászok találtak egy látszólagos kísérőbolygót, amely gyakran megkerüli a Földet, miközben valójában a Nap körül kering.
A most felfedezett "látszólagos hold" a 2003 YN107 névre keresztelt aszteroida, amely különleges mozgásának köszönhetően egyszerre képes a Nap és a Föld körül keringeni. Az aszteroida ugyanis a Földével szinte teljesen megegyező Nap körüli pályán halad, de nem nyílegyenesen, hanem spirálisan a pályavonal körül, azaz körülöttünk is kering.

Távozik a vendég

Az aszteroida a különleges alakú pályája miatt néha elmarad a Föld mögött, néha pedig előtte halad. A csillagászok szerint a "látszólagos hold" 1996 óta kering a Föld körül, és 2006-ig marad a közelünkben.

Az égitestet valószínűleg olyan törmelékből keletkezett, amely a Holdból szakadt ki egy becsapódás során, mondta a New Scientistnek Paul Chodas, a NASA pasadenai laboratóriumának munkatársa, aki az aszteroidák pályájának tanulmányozásával foglalkozik. Chodas és kollégái múlt héten egy Houstonban megtartott csillagászati konferencián jelentették be a felfedezést.

Talajminta a szomszédtól

Hasonló aszteroidát fedeztek fel két évvel ezelőtt, a 2002 AA29 névre keresztelt aszteroida azonban a következő ötszáz évben nem lesz a Föld közelében. Chodas szerint a jövőben érdemes lenne tanulmányozni ezeket a közeli objektumokat.