István, Vajk
17 °C
34 °C

Űrsétát tett a kínai űrhajós

2008.09.27. 15:10
Csaj Cse-kang az első kínai, aki kilépett a világűrbe. Az élőben közvetített 15 perces űrséta fontos mérföldkövet jelent az ország ambíciózus űrkutatási terveinek megvalósításában.

A kínai állami televízió élőben közvetítette, amint a tajkonauta hazai fejlesztésű szkafanderében kilebegett az űrjármű zsilipajtaján. A tízrétegű űrruha 120 kilót nyom, előállításának költségei 4,4 millió dollárra rúgtak.

Csaj üdvözölte honfitársait és a világ minden emberét. Társa, Liu Po-ming ugyancsak elhagyta az űrhajót egy kis időre, hogy egy kínai zászlócskát adjon át Csaj Cse-kangnak, amelyet az egy külső kamera előtt meglengetett. Közel tizenöt perc elteltével az űrhajós biztonságosan visszatért és bezárta maga mögött a zsilipajtót. A manőver egész ideje alatt harmadik társuk, Csing Haj-peng a Sencsou-7 űrhajó visszatérő egységében tartózkodott.

Korábban arról volt szó, hogy az űrséta húszperces lesz, a küldetésért felelős személyek egyelőre semmilyen magyarázattal nem szolgáltak a rövidítésre.

Kínai ember Jang Li-vej személyében a Sencsou-5-ös űrhajón 2003 őszén járt először a kozmoszban, és ezzel Kína a Szovjetunió és az Egyesült Államok után a világ harmadik olyan országává vált, amely saját területéről, saját fejlesztésű űreszközeivel embert juttatott a világűrbe.

Csaj üdvözölte honfitársait és a világ minden emberét

Két évvel később, 2005 októberében pedig a Sencsou-6 két utasa, Fej Csün-lung és Nie Haj-seng tett ötnapos utat a világűrben.

Kína azt tervezi, hogy 2010-ben saját űrállomást állít Föld körüli pályára. Ugyancsak céljai között szerepel, hogy embert küld a Holdra. Az űrséta kivitelezése fontos technikai lépést jelent ezen célok megvalósítása felé.

Az űrhajósok még pénteken az enyhén elliptikus pályáról körpályára állították űrjárművüket, biztosítandó, hogy a Föld gravitációs vonzása ne változzon meg az űrséta alatt, és elősegítse, hogy a Sencsou-7-es pontos leszállást hajtson végre Belső-Mongólia sztyeppéin, miután vasárnap visszatérő egysége áthatol majd a Föld atmoszféráján.