Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Űrsétát tett a kínai űrhajós

2008.09.27. 15:10
Csaj Cse-kang az első kínai, aki kilépett a világűrbe. Az élőben közvetített 15 perces űrséta fontos mérföldkövet jelent az ország ambíciózus űrkutatási terveinek megvalósításában.

A kínai állami televízió élőben közvetítette, amint a tajkonauta hazai fejlesztésű szkafanderében kilebegett az űrjármű zsilipajtaján. A tízrétegű űrruha 120 kilót nyom, előállításának költségei 4,4 millió dollárra rúgtak.

Csaj üdvözölte honfitársait és a világ minden emberét. Társa, Liu Po-ming ugyancsak elhagyta az űrhajót egy kis időre, hogy egy kínai zászlócskát adjon át Csaj Cse-kangnak, amelyet az egy külső kamera előtt meglengetett. Közel tizenöt perc elteltével az űrhajós biztonságosan visszatért és bezárta maga mögött a zsilipajtót. A manőver egész ideje alatt harmadik társuk, Csing Haj-peng a Sencsou-7 űrhajó visszatérő egységében tartózkodott.

Korábban arról volt szó, hogy az űrséta húszperces lesz, a küldetésért felelős személyek egyelőre semmilyen magyarázattal nem szolgáltak a rövidítésre.

Kínai ember Jang Li-vej személyében a Sencsou-5-ös űrhajón 2003 őszén járt először a kozmoszban, és ezzel Kína a Szovjetunió és az Egyesült Államok után a világ harmadik olyan országává vált, amely saját területéről, saját fejlesztésű űreszközeivel embert juttatott a világűrbe.

Csaj üdvözölte honfitársait és a világ minden emberét

Két évvel később, 2005 októberében pedig a Sencsou-6 két utasa, Fej Csün-lung és Nie Haj-seng tett ötnapos utat a világűrben.

Kína azt tervezi, hogy 2010-ben saját űrállomást állít Föld körüli pályára. Ugyancsak céljai között szerepel, hogy embert küld a Holdra. Az űrséta kivitelezése fontos technikai lépést jelent ezen célok megvalósítása felé.

Az űrhajósok még pénteken az enyhén elliptikus pályáról körpályára állították űrjárművüket, biztosítandó, hogy a Föld gravitációs vonzása ne változzon meg az űrséta alatt, és elősegítse, hogy a Sencsou-7-es pontos leszállást hajtson végre Belső-Mongólia sztyeppéin, miután vasárnap visszatérő egysége áthatol majd a Föld atmoszféráján.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?