Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Űrsétára készülnek a kínai űrhajósok

2008.09.12. 12:00
A tervek szerint szeptember 25-én, helyi idő szerint 21 óra 10 perckor indul Föld körüli útjára a következő kínai űrhajó emberrel a fedélzetén.

A kínai űrkutatási program hatalmas utat tett meg azóta, hogy Mao Ce-tung azon kesergett, az ország még egy krumplit sem tud feljuttatni a világűrbe. Szeptember végén Kína már harmadszor küld embert a világűrbe, és az űrhajósok most először sétálnak is majd a semmi közepén.

"Az űrsétát azután hajtják végre, hogy az űrhajó ötször megkerülte a Földet" - mondta Huang Csun-ping, az űrprogram illetékese az Oriental Morning Post című kínai újságnak. A kínai állami média már korábban beszámolt a tervezett űrutazásról, de az indítás időpontját eddig nem közölték, csak annyit lehetett tudni, hogy valamikor szeptember 25. és 30. között lesz.

A volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után Kína volt a harmadik ország, amely önerőből saját fejlesztésű hordozórakétával és űrhajóval saját területéről embert küldött a világűrbe 2003 októberében. Két évvel később két tajkonauta ötnapos utat tett a világűrben a Sencsou-6 űrhajó fedélzetén.

Tavaly felbocsátották az első, Hold körüli pályára állított kínai szondát, az űrkutatási program távolabbi céljai között egy űrállomás létesítése és holdra szállás szerepel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!