Mária
17 °C
29 °C

Űrsétára készülnek a kínai űrhajósok

2008.09.12. 12:00
A tervek szerint szeptember 25-én, helyi idő szerint 21 óra 10 perckor indul Föld körüli útjára a következő kínai űrhajó emberrel a fedélzetén.

A kínai űrkutatási program hatalmas utat tett meg azóta, hogy Mao Ce-tung azon kesergett, az ország még egy krumplit sem tud feljuttatni a világűrbe. Szeptember végén Kína már harmadszor küld embert a világűrbe, és az űrhajósok most először sétálnak is majd a semmi közepén.

"Az űrsétát azután hajtják végre, hogy az űrhajó ötször megkerülte a Földet" - mondta Huang Csun-ping, az űrprogram illetékese az Oriental Morning Post című kínai újságnak. A kínai állami média már korábban beszámolt a tervezett űrutazásról, de az indítás időpontját eddig nem közölték, csak annyit lehetett tudni, hogy valamikor szeptember 25. és 30. között lesz.

A volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után Kína volt a harmadik ország, amely önerőből saját fejlesztésű hordozórakétával és űrhajóval saját területéről embert küldött a világűrbe 2003 októberében. Két évvel később két tajkonauta ötnapos utat tett a világűrben a Sencsou-6 űrhajó fedélzetén.

Tavaly felbocsátották az első, Hold körüli pályára állított kínai szondát, az űrkutatási program távolabbi céljai között egy űrállomás létesítése és holdra szállás szerepel.