Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kötött pályás rakétaverseny

2005.10.06. 11:05
Peter Diamandis szerint 2006 októberében rendezik meg az első versenyt, ahol négy rakétameghajtású repülő küzd meg egymással, egy évvel később már egész bajnokságot szerveznek.

Elsőre baromságnak tűnik Peter Diamandis ötlete, aki szerint érdemes keresztezni a Nascar bajnokságot a rakétahajtású repülőkkel. Persze pár évvel ezelőtt senki nem tett volna egy fillért sem a polgári űrrepülésre, aztán mégis: Diamandis díja, az Ansari X-Prize, a vele járó 10 millió dollár, meg a várható kereskedelmi haszon létrehozta a SpaceShipOne-t, és számos vetélytársát.

Biztos lesz

#alt#
Ez van most
Most itt a legújabb őrület: a görög származású milliomos szerint a több száz kilométeres óránkénti sebességgel száguldozó repülők versenye óriási érdeklődésre számíthatna, írta meg a CNN. Diamandis New Yorkban jelentette be a Rocket Racing League elnevezésű bajnokságot, ahol elmondta: egy éven belül megelevenedik az, amit eddig csak tudományos-fantasztikus filmekben láthattunk.

Az első versenyt egy év múlva, 2006 októberében rendezik, négy géppel, ha pedig minden jól halad, 2007-ben megkezdődhet a komoly bajnokság. Egy verseny egy órás hosszúságú lesz, az eseményeket pedig az összes létező módon nyomon követhetik az érdeklődők: személyesen a pályák mellől, tévén, vagy interneten keresztül felcsatlakozhatnak a gépekre felszerelt kamerákra is, és kedvükre váltogathatnak a nézőpontok között.

Egy órás verseny, üzemanyag négy percre

#alt#
Ez még nincs most
A rakétarepülők folyékony oxigén-kerozin keverékkel üzemelnek majd, négy percig égnének a rakéták, ami megköveteli a pilótáktól, hogy gyakran fel-le kapcsolgassák a hajtóművet. Mivel a versenyhossz egy óra lesz, várhatóan izgalmas perceket élhetnek át a pilóták hozzátartozói, miközben a gépek közel ötszáz kilométeres óránkénti sebességgel, kikapcsolt hajtóművel megelőzik egymást. A gépek kötött pályán repülnének, mindegyik repülő saját sávot kapna, nehogy összeütközzenek. A pálya három kilométer hosszú és másfél kilométer széles lesz, a küzdelem másfél kilométer magasan folyna.

Az első prototípus, az EZ-Rocket már el is készült, a liga most csapatokat és szponzorokat keres. Diamandis nem beszélt a várható költségekről, azt azonban elmondta, hogy a gépek egymillió dollárba kerülnek. Az alapító elmondta, hogy a középdöntőket minden évben szeptemberben tartják majd, míg a döntőkre októberben kerül sor, Új-Mexikóban.