Dömötör
-1 °C
14 °C

Óriásmeteor semmisült meg Szudán felett

2008.10.07. 11:50
Egy hétfőn felfedezett hat-nyolc méter átmérőjű kisbolygó magyar idő szerint kedden hajnali 4:46-kor Észak-Szudán felett belépett a Föld légkörébe és biztonságos magasságban megsemmisült, írta meg a Hírek.csillagászat.hu.

Az égitestet a földközeli kisbolygók keresése céljából üzemeltetett amerikai Mt. Lemmon Survey fedezte fel magyar idő szerint október 6-án 8 óra 30 perckor. A felfedezők két és fél órán át követték a kisbolygót a program által használt 1,5 m-es távcsővel. Már ekkor felmerült, hogy a mindössze hat-nyolc méter átmérőjű óriásmeteor október 7-én hajnalban eléri bolygónk légkörét. Kora délután Ausztráliából készültek követő felvételek, amelyek megerősítették a korábbi feltételezéseket.

A 2008 TC3 jelzésű égitest október 7-én hajnali 4 óra 46 perckor Észak-Szudán fölött lépett be a Föld légkörébe. Az ott élők egy rendkívüli fényességű tűzgömböt láthattak, de a jelenségnek nem volt jelentős hatása a felszínen élőkre. A belépés 19 fokos szögben, vagyis meglehetősen laposan történt, így a meteor hosszú ideig repült a légkörben. Az ilyen méretű, kis szögben érkező meteorok még a légkörben elégnek, esetleg hangrobbanás keretében megsemmisülnek. Az elmúlt két évtizedben több tucat hasonló légköri robbanást észleltek a Föld körül keringő műholdak, melyeknek többségét észre sem vették a felszínről, illetve azoknak semmilyen hatásuk nem volt a felszínen élőkre.

A mostani, különleges esemény Magyarországról nem volt látható, sem érzékelhető.