Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kisebb az ózonlyuk a Déli-sark felett

2007.10.05. 07:43
Egy év alatt jelentősen csökkent az ózonlyuk a Déli-sark felett, szakértők szerint azonban csak a sajátos időjárási viszonyoknak tudható be a változás.

Egy év alatt harminc százalékkal lett kisebb az ózonlyuk a Déli-sark felett, az ózonveszteség 27,7 millió tonnára csökkent - olvasható az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) internetes oldalán. A tavalyi évben 40 millió tonna körüli ózonveszteséget mértek.

Jelentős terület

A szóban forgó 24,7 millió négyzetkilométernyi terület nagyjából akkora mint Észak-Amerika. Szakértők szerint a javulás természeti változások eredménye, így egyelőre nem lehet az eredményből messzemenő következtetéseket levonni.

Az előző évekhez képest idén az ózonlyuk kevésbé koncentrálódott a Déli-sark fölé, ez lehetővé tette az ott található levegő melegebb levegővel történő keveredését, ami megfékezte az ózonvesztés folyamatát - magyarázták a szakemberek, akik felhívják arra a figyelmet, hogy az ózon csakis különösen alacsony hőmérsékleten bomlik szét.

Az elmúlt évtizedben az sztratoszférikus ózonréteg globálisan évente 0,3 százalékkal lett vékonyabb, ezzel arányosan pedig felerősödött a Föld felszínét elérő ultraviola sugárzás. Az ózonréteget ért károkat az elmúlt évtizedekben az olyan anyagok ipari termelésben való használatára vezetik vissza mint a fluorklór-szénhidrogének (ismertebb nevén FCKW), amelyek évtizedeken át keringhetnek a légkörben.

Az ózonréteg védelmében 20 évvel ezelőtt elfogadott montreali egyezmény előírta az ózonréteget károsító anyagok betiltását. Ma ózonlyukon az ESA azokat a területeket érti, amelyek fölött különösen gyenge (220 Dobson egység alatti) az ózonréteg koncentrációja. Az értékek évente ingadoznak.