Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Kisebb az ózonlyuk a Déli-sark felett

2007.10.05. 07:43
Egy év alatt jelentősen csökkent az ózonlyuk a Déli-sark felett, szakértők szerint azonban csak a sajátos időjárási viszonyoknak tudható be a változás.

Egy év alatt harminc százalékkal lett kisebb az ózonlyuk a Déli-sark felett, az ózonveszteség 27,7 millió tonnára csökkent - olvasható az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) internetes oldalán. A tavalyi évben 40 millió tonna körüli ózonveszteséget mértek.

Jelentős terület

A szóban forgó 24,7 millió négyzetkilométernyi terület nagyjából akkora mint Észak-Amerika. Szakértők szerint a javulás természeti változások eredménye, így egyelőre nem lehet az eredményből messzemenő következtetéseket levonni.

Az előző évekhez képest idén az ózonlyuk kevésbé koncentrálódott a Déli-sark fölé, ez lehetővé tette az ott található levegő melegebb levegővel történő keveredését, ami megfékezte az ózonvesztés folyamatát - magyarázták a szakemberek, akik felhívják arra a figyelmet, hogy az ózon csakis különösen alacsony hőmérsékleten bomlik szét.

Az elmúlt évtizedben az sztratoszférikus ózonréteg globálisan évente 0,3 százalékkal lett vékonyabb, ezzel arányosan pedig felerősödött a Föld felszínét elérő ultraviola sugárzás. Az ózonréteget ért károkat az elmúlt évtizedekben az olyan anyagok ipari termelésben való használatára vezetik vissza mint a fluorklór-szénhidrogének (ismertebb nevén FCKW), amelyek évtizedeken át keringhetnek a légkörben.

Az ózonréteg védelmében 20 évvel ezelőtt elfogadott montreali egyezmény előírta az ózonréteget károsító anyagok betiltását. Ma ózonlyukon az ESA azokat a területeket érti, amelyek fölött különösen gyenge (220 Dobson egység alatti) az ózonréteg koncentrációja. Az értékek évente ingadoznak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!