Alfréd
-2 °C
2 °C

Két év múlva indulhatunk az űrbe

2006.03.31. 12:00
Jól haladnak a SpaceShipTwo előkészületei, a Virgin szerint 2008-ban lesz az első utazás. A tulajdonos 91 éves apját és gyermekeit is felviszi, mert annyira bízik a technológiában.

A Richard Branson tulajdonában lévő Virgin-csoport valósítja meg először a világon a polgári űrrepülést, a tervek szerint 2008-ban, írta meg a Reuters. Az igazgató elmondta, hogy a Virgin Galacticnál 200 ezer dollárba, azaz kevesebb mint 50 millió forintba kerül majd egy űrutazás, eddig 150 cég jelezte részvételi szándékát, és 13,1 millió dollárt már be is fizettek előlegként. Branson szerint márciusig 45 ezer ember érdeklődött az utazás iránt.

Öt perc lebegés

Képek a SpaceShipOne-ról
A Virgin űrrepülőjét abból a SpaceShipOne-ból fejlesztik, amelyik 2004-ben megnyerte az Ansari X díjat, és a vele járó 10 millió dollárt. Ez volt az első magántőkéből épült gép, amelyiknek sikerült embert juttatnia a világűrbe, méghozzá két héten belül kétszer. A Virgin öt SpaceShipTwo modellt épít, ezek az eredeti verzió nagyobb változatai.

A kabint egy nagyobb repülő, a White Knight Two juttatja fel 50 ezer láb magasságba, ekkor kapcsolnak be a SpaceShipTwo rakétái, hogy az űrhajó eljusson a világűr határáig. A Virgin szerint az utasok 15 percet töltenek majd a világűrben, ebből 5 percet a súlytalanság állapotában.

„Felkapcsolnak az anyahajóra, majd ledobnak róla, pillanatok alatt 6 ezer kilométeres óránkénti sebességre gyorsulsz, eljutsz az űrbe, és miközben lebegsz az ülésedben, megnézheted a Föld körvonalát, felülről” – lelkendezett Branson.

Mindenkit visz

Az igazgató azt tervezi, hogy rajta lesz az első járaton gyerekeivel és 91 éves apjával, mert elmondása szerint a biztonság a legalapvetőbb feltétel. „Retúrjegyet adunk az utasoknak, egyetlen más társaság sem vezetett be olyan komoly biztonsági előírásokat, mint mi” – mondta.

A Virgin Galacticnak azért van pár kihívója, például az amerikai Space Adventures, amelyik már három űrturistát juttatott az űrbe – igaz, húszmillió dollárért az orosz Szojuz segítségével. Branson reményei szerint a társasággal legalább 50 ezer embert utaztat az első tíz évben, és megígérte: idővel olcsóbb lesz az utazás.