Móric
9 °C
15 °C

Megállapították hat kvazár színét

2008.09.01. 19:46
Egy nemzetközi kutatócsoportnak polarizációs technikával sikerült a környező por sugárzását kiküszöbölni, s így láthatóvá tették hat kvazár esetében a tömegbefogási korongjuk infravörös színképét. – írja a hirek.csillagaszat.hu.

Egy nemzetközi kutatócsoportnak elsőként sikerült fekete lyukak körüli tömegbefogási (akkréciós) korongok spektrumát hat kvazár esetében az ultraibolya tartománytól a közeli infravörösig rögzíteni. Az utóbbi hullámhossztartományban a korong sugárzását a környező térrészben található por és ionizált gáz infravörös sugárzása jórészt elfedi. A megoldást polarizációs szűrők alkalmazása jelentette. Az akkréciós korong fényének a környező porról és gázról visszavert fénye ugyanis polarizált lesz, így az infravörös tartományban elkülöníthető a többi sugárzástól.

Az elképzelések szerint az aktív galaxisok középpontjában nagytömegű fekete lyukak foglalnak helyet, melyekbe egy úgynevezett akkréciós korongon keresztül folyamatosan anyag áramlik be a környező térrészből. Az örvénylő korongban az anyag a fekete lyukba történő behullás (annak eseményhorizontján történő áthaladás) előtt a felszabaduló gravitációs energia miatt jelentősen felmelegszik, és a színkép széles - az ultraibolyától a közeli infravörösig terjedő - tartományát lefedő sugárzást bocsát ki.

Polarizációs szűrő segítségével a kvazár körüli térrész por- és ionizált gáz anyagának sugárzása kiküszöbölhető, így láthatóvá válik az anyagbefogási korong spektrumának közeli infravörös része is, ami valóban olyan kék, mint ahogyan az elméletek állítják. [M. Kishimoto és M. Schartmann]

Az anyagbefogási korong által kibocsátott sugárzás intenzitásának frekvencia szerinti valódi lefutása azonban a közeli infravörös tartományban a környező por zavaró infravörös sugárzása miatt eddig nem volt megállapítható. A hawaii-i Mauna Kea Obszervatóriumban működő UKIRT (United Kingdom Infrared Telescope) teleszkóp, valamint az ESO VLT teleszkópjainak FORS és ISAAC műszereit polárszűrőkkel felszerelve a Makoto Kishimoto (Max-Planck Institute for Radio Astronomy, Bonn) vezette kutatócsoportnak sikerült a diszk por által visszevert polarizált sugárzását a por direkt infravörös sugárzásáról leválasztania, s így rögzítenie a korong színképét a közeli infravörös tartományban is. Az eredmények azt mutatják, hogy az intenzitás lefutása a kérdéses hullámhossztartományban összhangban van az elméletek által előrejelzettel, így ez áttételesen igazolja a kvazárok működésére vonatkozó modell helyességét is.

Az eredményeket részletező szakcikk a Nature magazin 2008. július 24-i számában jelent meg.