Judit
2 °C
7 °C

Csillaggyűrűk egy fekete lyuk körül

2007.10.31. 11:20
A Hubble Űrteleszkóp felvételén egy elliptikus galaxis központjában található kvazár körül csillagokból álló gyűrűket fedeztek fel, ami egy másik galaxissal történt összeolvadásra utal - jelentette a hírek.csillagászat.hu portál.

A körülbelül kétmilliárd fényévre lévő, MC2 1635+119 katalógusjelű kvazár egy elliptikus galaxis központjában elhelyezkedő, nagyon nagy tömegű fekete lyuk. A korábbi, földi teleszkópokkal végzett megfigyelések nem mutattak semmi különlegeset: úgy tűnt, hogy öreg csillagokból álló normál elliptikus galaxisról van szó. Az új Hubble-észlelésekből azonban kimutatták, hogy a centrum körül legalább öt, csillagokból álló és a középponttól távolódó gyűrű található.

Galaktikus karambol

A gyűrűs szerkezet kialakulásának oka egy másik galaxissal történt ütközés lehet, ami a nem is nagyon távoli múltban következett be. A folyamat során az árapály-erők hatására ez a másik galaxis feldarabolódott, csillagai közül sokat befogott az elliptikus galaxis gravitációs tere, és ezekből alakultak ki aztán a kifelé mozgó gyűrűk. Közülük a legkülső a centrumtól 40 ezer fényévre van.

Az ütközés következtében jelentős mennyiségű gáz jutott az elliptikus galaxis centrumába, ami az ott helyet foglaló fekete lyukat táplálva szolgáltatja a kvazár által kibocsátott óriási energiát. A felfedezés azt az elképzelést erősíti meg, amely szerint a kvazároknak legalább egy része galaxisok közötti kölcsönhatás eredményeként született. A korai Univerzumban a legtöbb kvazár nagyon aktív volt, ekkor a Világegyetem jóval kisebb mérete miatt a galaxisok is gyakrabban olvadhattak össze.

Szinte tegnap történt

A két galaxis körülbelül 1,7 milliárd évvel ezelőtt közelítette meg egymást. Maga az összeolvadás néhány százmillió év alatt zajlott le, közben pedig heves csillagkeletkezési folyamatokat váltott ki. Az átmeneti fázis után a gyűrűk kifelé mozgó csillagai el fognak keveredni a galaxis többi csillaga között, azaz a most megfigyelhető szerkezet fel fog bomlani. A kutatást vezető Gabriela Canalizo szerint ennek ideje 100 millió év körüli, azaz a Hubble éppen jókor kapta lencsevégre a gyűrűket.

A mostani eredmények alapján a gyűrűk létrehozásáért felelős másik galaxis természete még nem tisztázható. A kvazár gazdagalaxisának nagyfelbontású spektroszkópiai vizsgálata adhat választ arra, hogy két óriásgalaxis, vagy egy nagy és egy kicsi összeolvadásáról van-e szó.

Nem ritka a galaxisok összeolvadása

A munka során négy másik, a középpontjában szintén kvazárt tartalmazó galaxist is vizsgáltak, ezek körülbelül 2 milliárd fényévre vannak. Mindegyikük esetében találtak korábbi összeolvadásra utaló nyomokat, így érdekes kérdés lehet, hogy a kvazárok többsége vajon ilyen összeolvadási folyamatnak köszönheti-e létét. Az eredményeket részletező szakcikk az Astrophysical Journal című folyóirat novemberi számában jelenik meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?