Piroska
-1 °C
5 °C

Nem jönnek többet a Leonidák?

2004.11.18. 15:40
Számítások szerint a nagy bolygók gravitációja eltérítheti pályájáról, szétszórhatja a Leonidák meteorrajt, véget vetve ezzel a novemberi csillaghullásnak. Egy kisebb kitörést még jeleznek 2006-ra, de lehet, hogy az lesz az utolsó.
Lehet, hogy hamarosan el kell búcsúznunk a Leonida meteorrajtól, amely november derekán produkálja égboltunkon a látványos csillaghullást - mondta csütörtökön az MTI-nek Tepliczky István, a Magyar Csillagászati Egyesület titkára azzal kapcsolatban, hogy november 19-én kerül bolygónk "látómezejébe" a meteorraj.

Kettős maximum

Az idei előrejelzések kettős maximumról szólnak: egy kisebbről, amely péntek hajnalra esik, és egy erősebbről, amely késő este lesz megfigyelhető. A hajnali "csillagesőt" az 1333-ban az üstökösből kilökődött anyagnak köszönhetjük, az esti "tűzijátékot" pedig az 1733-as napközelség idejéről származó törmelékfelhő produkálja.

Tepliczky István elmondása szerint a Leonida meteorraj "anyaga" az 55P/Tempel-Tuttle üstökösnek a Nap okozta "darabolódásából" származik. Bár a meteorraj diffúz összetevőivel minden novemberben találkozunk, látványos "show-ra" csak azokban az években számíthatunk, amikor az üstökös a Nap közelében jár. Erre 33 évente kerül sor.

Kisebb kitörés

Az üstökös legutóbbi napközelisége 1998 februárjában volt, ennek megfelelően 1998-99-ben láthattunk igazi "Leonida-tűzijátékot", és azóta a jelenség intenzitása évről évre csökken.

A csillagász elmondta, hogy 2006-ban várható egy kisebbfajta kitörés, ám az inkább az amerikai kontinensen lesz látható, s ráadásul telihold idején következik be, ami csökkenti a jelenség intenzitását. Elképzelhető, hogy ezzel elbúcsúzhatunk a Leonida meteorrajtól. Egyes számítások szerint ugyanis a nagy bolygók gravitációja eltérítheti pályájáról, szétszórhatja a meteorrajt, véget vetve ezzel a novemberi csillaghullásnak.

Tepliczky István tájékoztatása szerint, amennyiben az időjárás megengedi, péntekről szombatra virradó éjszaka 23 óra után óránként néhány tucat Leonida-rajtagot pillanthatunk meg, amelyek 71 km/sec sebességgel érve bolygónk légkörébe, elégnek. "Aki gyönyörködni szeretne e természeti jelenségben, a városi "fényszennyezettségtől" távol eső helyet keressen magának a szemlélődéshez" - tanácsolja a szakember.