Gusztáv
-4 °C
1 °C

Meteorfelhővel találkozik a Föld

2004.11.16. 18:13
A Föld újra találkozik a Leonidákkal. Egyes szakértők szerint szerdán várható az esemény csúcspontja, míg mások inkább péntek hajnalra teszik a csúcsot. Olyan törmelékekkel találkozik bolygónk, melyet közel hétszáz évvel ezelőtt szórt szét a Tempel-Tuttle üstökös.
A Föld kedden újra áthalad a Leonidákon, írta meg a Space.com. Bolygónk az elmúlt években már találkozott a világszerte nagy érdeklődést kiváltó meteorfelhővel, a mostani azonban különlegesnek ígérkezik a látási viszonyoknak köszönhetően.

Sötét ég

#alt# Az eddigiekkel szemben ugyanis a Hold a mostani találkozáskor szemérmesen elbújik, jóval az esemény megkezdése előtt lenyugszik a látóhatáron. Két évvel ezelőtt majdnem telihold ragyogott az égen, a legfényesebben felizzó meteorokon kívül el is homályosított mindent. Tavaly már lényegesen jobb volt a helyzet, idén azonban igazán sötét lesz az égbolt.

A Leonidák meteorzápor akkor keletkezik, amikor a Föld a Tempel-Tuttle üstökös által hátrahagyott felhőbe ütközik, amely homokszemnyi és borsószem méretű törmelékből áll. A darabkák sebessége elérheti a 260 ezer kilométert óránként. Valódi meteorzáporra legfeljebb 33 évente kerülhet sor, amikor az üstökös valóban közel kerül a Naphoz.

Idén a Kanadai Királyi Csillagászati Társaság szakértői, Margaret Campbell-Brown és Peter Brown szerint november 17-én reggel lesz a leglátványosabb az égi jelenség. Hazai idő szerint reggel nyolckor találkozik bolygónk az üstökösből visszamaradt anyaggal. Európában ekkor már világos lesz, az Egyesült Államok és Kanada keleti partvidékéről azonban remekül megfigyelhető lesz a jelenség.

Vékony felhő

#alt# Más szakértők szerint a csúcspont két nappal későbbre, november tizenkilencedikére várható. A francia Jeremie Vaubaillon, az ír David Asher és a finn Esko Lyytinen azt tanácsolják, hogy holnap aludjunk, és inkább péntek reggel kémleljük az eget. Akkor, kevéssel háromnegyed hat előtt olyan meteorfelhővel találkozik bolygónk, melyet az üstökös 1333-ban hagyott maga után.

De még ha tökéletesek lesznek is az időjárási körülmények, a felhő annyira vékony lesz, hogy óránként legfeljebb tíz becsapódás láthatunk. Lyytinen szerint a gravitációnak köszönhetően lehetséges, hogy a felhő "odébb" van, mint amivel számolnak, ebben az esetben pár órával korábban érkeznének a meteorok. Ez főleg azért lenne örvendetes, mert ekkor a sötétség miatt Európából is láthatnánk a jelenséget.

Ugyanezen a napon bolygónk áthalad egy sűrűbb, frissebb sávon is, melyet 1733-ban vetett le magáról a Tempel-Tuttle. Tiszta körülmények között óránként hatvan meteor felizzását figyelhetnénk meg magyar idő szerint este hat és kilenc óra között, ám ez az esemény Ázsia és Ausztrália fölött zajlik le, és csak innen lehetne látni, ha addigra nem lenne már huszadika reggel arrafelé.