Alfréd
-2 °C
2 °C

Szerda hajnalban érkeznek a Leonidák

2003.11.17. 17:33
A múlt esztendőben látványos hullócsillagesőt produkáló Leonidák meteorraj fő áramlatának megérkezését november 19-én, szerda hajnalban várják a csillagászok. Egy kisebb maximumra még lehet számítani november 23-án a hajnali órákban is.
A számítások szerint a csillaghullás idén korántsem lesz annyira látványos, mint egy éve, közölte a Magyar Csillagászati Egyesület. Az előrejelzések a legsűrűbb jelentkezést magyar idő szerint reggel fél hét körülre teszik. Ekkorra Magyarországon sajnos már kivilágosodik, de a hajnal előtti órákban-percekben szép látványosságban lehet része az érdeklődőknek.

Derült idő esetén percenként néhány Leonida-meteort lehet majd megpillantani. A megfigyelést kicsit zavarhatja a holdfény, így mindenképpen ajánlott fénymentes területen, városokon kívül, és amennyire lehetséges, magasabban fekvő, azaz páramentesebb helyeken próbálkozni a nézelődéssel.

Több maximum

Az idén a Leonidák meteorraj jelentkezésére több maximumot is jósoltak. Az elsőt november 13-ára, de ez - a jelentések szerint - nagy látványosságot nem hozott. A mostani, 19-ei maximum kettős lesz, amelyet Nyugat-Európából, Afrika nyugati partvidékéről és az Egyesült Államok keleti részéről lehet majd legjobban megfigyelni. Egyes kutatók feltételeznek még egy kisebb maximumot november 23-án a hajnali órákban is.

A Leonida hullócsillag-áramlat darabjai a 55P/Tempel-Tuttle nevű üstökös Nap közelében történő darabolódásából származnak. A szerda hajnali maximum részecskefelhője az üstökös 1533-as napközelségekor lökődött ki az üstökösből.

A hullócsillag-áramlat nevét a látszólagos kiindulási pontjáról, az Oroszlán csillagképről kapta. Valódi meteorzáporra legfeljebb 33 évente kerülhet sor, amikor az üstökös valóban közel kerül a Naphoz.