Őrjítően lassú lenne az űrlift

2008.12.09. 13:30
Az űrsiklók és rakéták olcsóbb alternatívájaként használnák az űrlifteket, de az új technológia több gondot okoz, mint amennyit megold. Az űrbéli viszonyok miatt a szállítójármű letérhet a pályájáról, és a folyamatos korrigálás miatt majdnem egy hónapig tartana az út.

Évtizedek óta a mérnökök asztalán hever több űrlift terve, de eddig senki sem talált jó megoldást. A liftek legfontosabb alkatrésze egy hosszú kábel, amelynek az egyik végét a földhöz rögzítik, a másik végét pedig egy űrben lebegő ellensúly tartja meg. A kábelen felkúszó lift nem vinne magával semmilyen energiahordozót, lézerekkel táplálnák az űrjárművet.

Ha kilendül, nevetek

Most viszont még nem létezik olyan anyag, amiből legyárthatnák az erős kábeleket. A szén nanocsövek beválhatnak, de sokkal hosszabbakra van szükség, mint amilyenek most le tudnak gyártani. Sokkal nagyobb gond, hogy még a megfelelő anyagokkal is túlságosan instabil lehet az űrlift. A Hold és a Nap gravitációs vonzása, sőt még a lift mozgása is megcibálhatja a kábelt, míg az űrszemét akár tönkre is teheti azt.

A lift mozgása közben az úgynevezett Coriolis-erő okozna problémát, ami a forgó rendszerekben mozgó testekre hat. A lift felfelé haladása közben ez az erő a Föld forgásával ellentétes irányba húzná a liftet és vele együtt kábelt. A lift emiatt fel és le ingadozna, írja tanulmányában Arun Misra, a montreali McGill Egyetem kutatója, és Stephen Cohen nevű kollégája, aki az MDA Space alkalmazottja.

A kábel kilengése miatt a liftet elhagyó eszközök rossz Föld körüli pályára állnának, akár tíz kilométer is lehet az eltérés, és Misra szerint a pályakorrekció túl sok energiát igényelne. Az is elképzelhető, hogy a kilengés veszélyes pályára állítaná a szállítmányt.

Játszanak vele

Minél gyorsabban halad a lift, annál nagyobb a kilengés, tehát elég lenne lassítani a tempót. Így azonban a kutatók szerint rettentően lassúvá válna a lift. Már az eredeti elképzelések szerint is legalább 15 napig tartana az út, de a lassítással ehhez még 9 napot hozzá kellene adni. Misra szerint van még egy megoldás: több liftet kell járatni a kábelen, amelyek folyamatosan csökkentik a kilengést.

Most még korai megmondani, hogy melyik megoldás válik be, mondta a New Scientistnek David Lang tanácsadó, aki szintén tanulmányozta az űrliftek mozgásának a hatását. Szerinte az is jó megoldás, ha két űrlift közlekedik a kábel két oldalán, vagy ha az űrlift időnként irányt változtat.  • Hírek
  • Hírek