Ágnes
-5 °C
2 °C

Rekordtömegű fekete lyukat találtak

2007.10.19. 10:00
Amerikai csillagászok 15,7 naptömegű fekete lyukat találtak. Ezzel a tömeggel az M33 X-7 nevű objektum vált a rekordtartóvá a saját kategóriájában – írja a New Scientist.

Fekete lyukak általában akkor keletkeznek, ha egy igen nagy tömegű csillag meghal. Olyankor egy szupernóvarobbanásban a csillag külső rétegei kivetődnek az űrbe, míg a magja összezuhan és fekete lyukat képez. Ezeknek a tömege néhányszor akkora, mint a Napé, mostanáig a csillagászok többsége úgy gondolta, hogy nagyjából 10 naptömegnél van a felső határ.

A kaliforniai San Diegói Állami Egyetem kutatói egy ilyen objektumról, az M33 X-7-ről most azt állapították meg, hogy 15,7-szer nehezebb a napnál, tehát az eddig ismert legnehezebb, csillagból keletkezett fekete lyukról van szó. A tudósok Jerome Orosz vezetésével a Hawaii-n található Gemini North teleszkóp felvételeivel vizsgálták az objektumot, és felfedezéseiket a Nature című tudományos szaklapban közölték.

(Fantáziarajz arról, ahogy egy fekete lyuk anyagot szippant el a társcsillagától. kép: NASA/Honeywell Max-Q Digital Group/Dana Berry)

Vannak nehezebbek is

Az M33 X-7 egyben az első olyan ismert fekete lyuk, ami kettős rendszert alkot egy másik, nagyjából 70 naptömegű csillaggal együtt. Oroszék tanulmánya azt sugallja, hogy hasonló rendszerekben még nehezebb fekete lyukak is létezhetnek. A Naphoz hasonló kémiai összetételű csillagok életük végén tömegük legnagyobb részét elveszítik a szupernóvarobbanásban, csak egy pici részük marad meg, amiből nehezen képződhetne 16 naptömegű fekete lyuk. Azok a csillagok azonban, amelyek szinte kizárólag tiszta hidrogénből és héliumból állnak, arányosan kevesebb tömeget veszítenek, amikor felrobbannak, és ezekből alakulhatnak nagyobb fekete lyukak. Stanford Woosley, a Kaliforniai Egyetem asztrofizikusa szerint ezt támasztja alá az is, hogy az M33 X-7 társcsillaga csak tizedannyi nehéz elemet tartalmaz, mint a Nap.

Az objektum egyébként nem abszolút rekorder. Léteznek nála jóval nagyobb, úgynevezett szupernehéz fekete lyukak is, több millió naptömegűek. Ezek a galaxisok centrumaiban találhatók, és formálódásuk pontos folyamata ma is rejtély a tudósok számára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!