Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Csak emberrablással vádolják a pelenkás űrhajósnőt

2007.03.05. 16:00
Ejtették a gyilkossági kísérlet vádját Lisa Nowak ügyében, de emberrablási kísérlet miatt vádat emeltek az ügyészek. Az asztronauta védőügyvédje elégedetlen, az űrhivatal a szégyentől tart, és nem akar nyílt tárgyalást. Az floridai űrhajós-szappanopera újabb epizódja.

A 43 éves Lisa Nowaknak csak emberrablási kísérlet miatt kell felelnie a bíróságon. Az űrhajósnőt február ötödikén azért tartóztatták le, mert előre kitervelt akcióval megpróbálta elfogni vetélytársnőjét, Colleen Shipmant. Nowak úgy vélte, hogy riválisa ugyanazt a férfit szereti, akit ő – a szerelmi háromször csúcsragadozója egyébként szintén asztronauta, a Disovery-pilóta William Oefelein.

Perszóna non grata

A NASA egy bennfentese név nélkül azt nyilatkozta az ABC Newsnak, hogy az űrhivatal továbbra is szégyenletesnek tartja Nowak ügyét, és vádalkura tett javaslatot. A NASA attól tart, hogy a tervek szerint nyilvános perben elhangzó szaftos részletek rosszat tennének az űrügynökség megítélésének. James Hartsfiels, a NASA szóvivője elmondta, hogy a hivatal kiad egy közleményt, amint Nowak a jövő héten visszatér harmincnapos betegszabadságáról. Burkoltan azt is megfogalmazta, hogy a nőnek nincs már jövője űrhajósként, és az lenne a legegyszerűbb, ha benyújtaná a lemondását.

Donald Lykkebak, Nowak ügyvédje nem elégedett a fejleményekkel. A CNN-nek nyilatkozva elmondta, örvendetesnek tartja, hogy a floridai ügyészek felismerték, mennyire túlzók a korábbi vádak, de továbbra is túlreagálják a történteket. Shipman ügyvédje, Kepler Funk is megszólalt: szerinte ügyfele reálisnak tartja a vádakat.


Lisa 2006-ban és most

Pelenkában, szerelmesen

Nowak február elején houstoni otthonából indult az orlandói nemzetközi reptérre, hogy szembeszálljon feltételezett riválisával. Az 1600 kilométeres autóútra sietve vállalkozott, és hogy a vizeléssel se veszítsen időt, bepelenkázta magát az útra. (Az űrhajósok az űrben is pelenkát használnak.)

Orlandóban a repülőtér parkolójában találkozott Shipmannal, aki amikor észrevette, hogy valaki követi, gyorsan magára zárta autóját. A rendőrségi jegyzőkönyv szerint az űrhajósnő sírva kérlelte ellenfelét, hadd üljön be mellé az autóba, majd meg is próbált beszállni. Colleen Shipman ekkor kissé letekerte az ablakot, ami nem bizonyult túl jó ötletnek, mert Nowak a résen keresztül azonnal lefújta gázspray-vel. Az áldozat el tudott hajtani a parkoló őrbódéjához, ahol szólt, hogy hívjanak rendőrt.

Egy rendőr a bejelentés után közvetlenül követi kezdte Nowakot, és észrevette, hogy az űrhajósnő eldob egy műanyag zsákot. Utólag kiderült, hogy paróka és légfegyver volt a zacskóban. Nowak kezében volt egy másik zsák is, amitől már nem tudott időben megszabadulni – ebből egy acélkalapács, egy jókora kés és egy gumicső került elő. A nő autójában gázspray-t, légpuskatöltényeket, gumikesztyűket, illetve Shipman és Oefelein egymásnak írt leveleit találták.

Tavasszal repült volna

Nowak a kiképzések alatt ismerte meg Oefeleint, mindketten sikeres küldetést hajtottak végre a Discoveryvel. A nő tavaly nyáron volt misszión, az űrsikló repülőmérnökeként ő felelt a dokkolásért, kezelte a sikló robotkarját, és részt vett a hőpajzs ellenőrzésében. Felettesei nagyon elégedettek voltak vele, és a botrány előtt az Atlantis tavasszal induló küldetésének a legénységébe is beválogatták. Nowak helyére végül Terry Wirts került.

Nowak Washingtonban született, három gyermeke van, közülük ketten ikrek. A nő és férje hetekkel az emberrablási kísérlet előtt szakítottak. Nowak ismerőseit és barátait sokkolták a történtek. A botrány után a NASA bejelentette, hogy felülvizsgálja az alkalmassági tesztjeit.