Piroska
-1 °C
5 °C

Álmosvölgy lesz a marsi űrszonda első úti célja

2004.01.06. 11:37
Térhatású panorámaképet készített a NASA a Spirit űrszonda által küldött fekete-fehér képekből, amelyet a vicces zöld-piros lencséjű szemüveggel lehet megtekinteni. A színes sorozatokra még várni kell, de a pasadenai irányítóközpont illetékesei már kiszemelték marsi robot első úti célját, egy Álmosvölgy névre keresztelt mélyedést.
Az űrszonda tudományos műszereiért felelős Steve Squyres elmondta: a Spirit látókörzetében számos kisebb mélyedés található, amelyek valószínűleg becsapódások során keletkeztek. A NASA kutatói a leszállási helytől tizenkét méterrel északra kiszemeltek egy kilenc méter átmérőjű mélyedést, amelyet Sleepy Hollow, azaz Álmosvölgy névre kereszteltek.

A Spirit ikertestvére, Opportunity január 25-én fogja elérni a Mars felszínét a bolygó ellentétes oldalán. Mindkét űrszonda három hónapot tölt el a Marson a sziklák és a talaj tanulmányozásával, az élet nyomai után kutatva.

Klikk a képre

Eddig sikeresnek mondható az amerikai Mars-küldetés: a NASA űrszondája gond nélkül landolt a bolygó felszínén, kapcsolatot tudott létesíteni a földi irányítóközponttal, és a jelek szerint mindhárom tudományos műszere működőképes. A NASA kutatói feszülten várják a Spirit első kirándulásának napját, hiszen a műszereket csak a jármű elindulása után tudják használni. Becslések szerint kilenc napra van szükség, hogy a napelemmel üzemelő kis robot elhagyhassa 40 centiméter magas bázisát.